Имаме политическо решение и ангажимент за актуализация на всички пенсии, от 2018 г. Това каза вицепремиерът и министър по демографската политика Валери Симеонов след първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) под негово ръководство.

От 1-ви юли 800 хиляди пенсионери ще получат увеличение на пенсията от 161,30 - на 180 лв, а от 1-ви октомври предвижда увеличение 180 на 200 лв.

"Имаме политическо решение и ангажимент от 2018 г. и това да стане", заяви Симеонов. Той увери, че задължението да председателства тристранния съвет е "доста приятно". По думите му първото заседание е преминало в дух на доброжелателство и решаване на тежките проблеми, натрупани с години.

На своето заседание НСТС прие проект за закон за изменение на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване. На подпис в тристранния съвет е съгласуван и проектът на Министерски съвет за нов размер на пенсията за старост.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков коментира, че приетите нови размери на пенсиите, няма да доведат до промени в трансферите от държавния бюджет и няма да се налага неговото актуализиране. В изпълнение на управленската програма на ГЕРБ и Обединени патриоти бе договорено увеличение на пенсиите в две стъпки.

Валери Симеонов коментира по време на заседанието, че това увеличение не е достатъчно и биха искали да говорят за осъвременяване на всички пенсии. Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа" посочи в този ред на мисли, че е "по-добре с врабче в ръката, отколкото с орел в небето".

Така с решението от днес се стига до увеличаване на размера на социалната пенсия за старост с 2,4%. От 1-ви юли новият й размер става 120.98 лв. "С тази промяна ще се увеличат размерите на около 143 хиляди социални пенсии, които са свързани със социалната пенсия за старост - социални инвалидни пенсии, персонални пенсии и др. категории пенсии", посочи министър Петков.

Първата стъпка от договореното в програмата увеличение на минималните пенсии от 1-ви юли ще засегне доходите на 800 хиляди пенсионери. Те ще получат увеличение на пенсията от 161,30 - на 180 лв. Втората стъпка от 1-ви октомври предвижда увеличение 180 на 200 лв. ". Преобладаващата част от тези пенсионери получават пенсия за осигурителен стаж и възраст. Една друга голяма част са лица, които получават лични инвалидни пенсии - около 250 хиляди.

Другата група са лица, получаващи наследствени пенсии. За финансиране на тази мярка ще са необходими около 100 млн. допълнително разходи за пенсии", обобщи Бисер Петков. Той бе категоричен, че парите ще дойдат от изпълнението на приходите от осигурителни вноски и така няма да се налага промяна в бюджетното салдо. "Тоест тази промяна няма да доведе до необходимост от актуализация на държавния бюджет", увери той.

Омбудсманът предлага законопроект за гарантиране на правата на работниците

Омбудсманът предлага законопроект за гарантиране на правата на работниците

Работодателите определят като "загуба на време" проекта

Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал коментира, че работодателските организации имат резерви към така поетите ангажименти в бюджета на Държавното обществено осигуряване. "С увеличаване само на минималните пенсии се заличава разликата между неквалифицирания и средноквалифицирания труд.Съответно осигуровките, които се правят върху него, не се насърчава излизането на сивия сектор на светло, защото за различни осигуровки най-накрая ще се получават приблизително еднакви пенсии", аргументира се той.

Васил Велев призова за мерки, ограничаващи ранното пенсиониране, измамите с инвалидни пенсии и мерки за увеличаване на заетите в икономиката. "В момента те са по-малко от пенсионерите. При това положение няма как да има адекватни пенсии", констатира Велев.