През последните години продължава нарастването на възнагражденията в страната. Към средата на 2022 г. средната брутна месечна заплата в София столица надвишава 2 300 лв. област София е на второ място със средна заплата от над 1 600 лв., а в рамките на 1 400-1 500 лв. са възнагражденията в областите Варна, Пловдив, Стара Загора, Враца и Габрово.

Това показват резултатите от икономическото изследване на Института за пазарна икономика (И.П.И) за икономическото състояние на областите в България. То бе представено на пресконференция в БТА от изпълнителния директор на института Светла Костадинова, старши изследователят Петър Ганев и икономистите Адриан Николов и Зорница Славова.

Най-ниските заплати през 2022 г. се отчитат в Благоевград и Кюстендил - с около 1 100 лв. на месец, както и Видин, Хасково и Смолян.

Въпреки възстановяването на икономиката през 2021 г., заетостта не е успяла да се върне на нивата отпреди пандемията. Коефициентът на заетост на населението на възраст от 15 до 64 г. средно за страната остава малко над 68%, като варира от 52.5% в Монтана до около 75% в област София и София-столица.

Василев събра Радев с ГЕРБ и ДПС: Да кажат на хората, че ще замразят заплатите

Василев събра Радев с ГЕРБ и ДПС: Да кажат на хората, че ще замразят заплатите

Липсата на нов бюджет щяло да спре и влизането ни в Еврозоната от 1 януари 2024 г.

Област Варна е на трето място с коефициент на заетост от 73.8%, което е исторически рекорд за местната икономика. Всички шест области с коефициент на заетост на трудоспособното население под 60% са разположени в Северна България - Монтана, Разград, Търговище, Силистра, Видин и Враца.

Икономика

От изследването стана ясно още, че пандемията оказала своето влияние върху регионалната карта на стопанското развитие като през 2020 г. в поне 10 области се отчита свиване на икономиката в номинално изражение. Брутният вътрешен продукт на София-столица остава почти непроменен - малко над 51 млрд. лв., която е 43% от цялата икономика.

На юг се открива икономиката на Пловдив с БВП от 9.8 млрд. лв., която традиционно формира над половината от брутния продукт на Южен централен район. На югоизток Стара Загора с БВП от 5.1 млрд. лв. временно изпреварва Бургас - областта, която понесе най-тежко удара от пандемията.

На север безспорен лидер остава област Варна с БВП от 7.3 млрд. лв., която също отчете спад в сферата на услугите, но запази силната индустрия в периферията на морската столица. Велико Търново също преминало добре през пандемията и почти се изравнява с Русе. Двете области се надбягват по размер на икономиката от десетилетия, като в последните 10 години Русе бил с едни гърди напред.

Средната брутна заплата за септември е 1 787 лева, сочи НСИ

Средната брутна заплата за септември е 1 787 лева, сочи НСИ

Наетите лица намаляват с 32 хил. към септември спрямо юни 2022 г.

Икономиката на София се отличава значително от всички останали и е силно доминирана от услугите, които носят 86% от добавената стойност в столицата. На второ място в страната остава област София, която обхваща индустрията в в непосредствената периферия на столицата. Наред с област София, промишлеността играе водеща роля в Стара Загора, Враца, Габрово, Кърджали, Пазарджик и Крумовград. Традиционно висок дял на услугите имат още морските области Варна и Бургас - в рамките на 70-80% от добавената стойност на местната икономика.

Селското стопанство носи над 10% от добавената стойност в областите Силистра, Видин, Монтана, Разград, Добрич, Търговище, Шумен, Ямбол и Кърджали.

Образование

През 2021 г. близо 30% от населението на възраст от 25 до 64 г. е с висше образование. Категорично лидер в това отношение е София-столица, следвана от Русе, Варна и Велико Търново. Изключително висок остава делът на хората с основно образование и по-ниско образование в областите Сливен, Разград и Търговище. Лидерите в страната на изпита по БЕЛ след 12 клас остават София-столица, Смолян, Варна и Пловдив. Областите в дъното на класацията отчитат силно притеснителни резултати, като средният резултат на изпита по БЕЛ е малко над границата от 3.50, а делът на слабите оценки достига над 25%, т.е. всяко четвърто дете получава слаба оценка.

Здравеопазване

Областите София-столица, Плевен, Пловдив и Варна един лекар се грижи средно за под 200 души от населението, то в половината области в страната на един лекар се падат по над 300 души.

Синдикатите плашат с още протести, ако не се вдигнат доходите

Синдикатите плашат с още протести, ако не се вдигнат доходите

Около 1 500 представителите на КНСБ и КТ "Подкрепа" се събраха пред НС, движението по бул. "Цар Освободител" е блокирано

Престъпност

През 2021 г. са регистрирани средно по 9.8 престъпления срещу личността и собствеността на 1 000 души от населението. Смолян и Кърджали остават най-сигурните области с под 5 регистрирани престъпления срещу личността и собствеността на 1 000 души население. Най-много престъпления на 1000 души от населението се отчитат на северозапад - Монтана и Враца, както и във Варна, и Бургас. Разкриваемостта е най-висока в област Габрово, Търговище, в София-столица и Варна.

На пресконференцията стана ясно още, че от И.П.И очакват съвсем скоро да излязат данни, показващи нова област в Северна България, в която ще се види значително подобряване на качеството на живот и която ще се превърне в динамично икономическо ядро, преливащо своето влияние в периферните населени места - процес, който вече позволява на редица по-малки центрове в Южна България да задържат и привличат хора и инвестиции.

Иначе от представеното проучване на икономическите области в България стана ясно, че е добро образованието в Смолян, здравеопазването в Плевен, инвестиционната активност в София-град, а в редица региони се вижда потенциал за подобряване на цялостното развитие. Към добре представящите се в цялост области София-столица, Пловдив, Варна, Бургас и Габрово, в последното издание се присъединяват областите Стара Загора, Велико Търново и Русе, които преминали значително добре през трудностите на пандемията.

Данните на трудоспособното население (15-64 г.) показват още по-дълбоко свиване на човешкия капитал - 20 от 28-те области са загубили поне една пета от работната сила. Липсата на адаптация към намаляващото население обаче, въпреки че е протичащ процес от години, продължава да оказва пряко въздействие върху предоставянето на обществени услуги и на възможностите на частния сектор да наема работна ръка. Проблемите пред местните власти, произтичащи от демографските тенденции допълнително ще се задълбочават в посока по-високи разходи, необходимост от оптимизация и отчитане на новите реалности. За да е възможно подобно приспособяване, са необходими повече собствени ресурси и свобода в провеждане на регионална и общинска политика.

Областите в страната имат различен икономически профил, който предопределя и различната им траектория на развитие - сред областите с добри показатели са най-вече тези с развита индустрия и силно проникване на дигиталните услуги. Има успешни примери, които показват, че няма непреодолими бариери пред икономическо и социално преобразяване на местно ниво.