Икономическата ситуация ще остане инфлационна в обозримо бъдеще. Такава прогноза направи вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, който взе участие в икономическия форум "Шумът на парите 2022", който се провежда в търговския център, където се водиха и коалиционните преговори в края на миналата година.

"Средата ще остане инфлационна за известно време. Просто количеството пари, което е отпечатано, е прекалено много", прогнозира Василев.

"Войната ще е с нас поне 3-4 години. Няма как по-бързо този конфликт да приключи. Но това са неща, с които ще се адаптираме и ще се научим да живеем за известен период от време", влезе и в сферата на военното дело той. Василев посочи още - предстои да разберем дали може рязко да бъде спряна инфлацията, без да се бутне икономиката.

"Очакват ни две много критични ситуации, през които трябва да преминем общо като Европейски съюз, за да можем, живот и здраве, догодина по това време да сме оставили скалите и бурите зад гърба си и да може да се работи спокойно."

Две основни предизвикателства очерта вицепремиерът пред Европейския съюз и България - глобалната енергийна криза заради войната в Украйна, както и продоволствената криза, свързана със спирането на експорта на зърно от Украйна и Русия, които са водещи износители в световен мащаб.

Не трябвало да се позволява и политико-икономическите атаки срещу Европа да успеят, добави той. И даде като добър пример при усилията срещу въпросните атаки това, че ЕС договаря вече единно газовите си доставки.

МТСП не знае кои са най-бедните, призна Георги Гьоков

МТСП не знае кои са най-бедните, призна Георги Гьоков

Най-бедните не трябва да се подпомагат чрез пенсионната система, а чрез социалната система

Имало обаче и добра тенденция. "Това, което започна да се случва в България, държавата, изтегляйки се, оставяйки бизнеса да работи, имаме увеличение на инвестициите, имаме ръст въпреки кризите и то "доста значителен". За първото тримесечие очакваме подобни резултати, както и за второ тримесечие. Голяма част от инфлацията я изконсумирахме", похвали се шефът на финансовото ведомство.

Посочи и позитивите за икономиката от очакваната актуализацията на бюджета - намаляване на данъци, най-вече за родителите с малки деца, както и намаляване на цените на редица стоки.

Стагфлация (нисък или никакъв ръст на икономиката, съчетан с висока инфлация), каквато прогнозираха от БАН не се очаква, категоричен бе още Асен Василев. "Средно за годината сме заложили растеж от 3,9%."

БАН скептични, че ще влезем в еврозоната през 2024 г.

БАН скептични, че ще влезем в еврозоната през 2024 г.

Голяма е вероятността българската икономика да стагнира през 2022 г.

Финансист номер едно отново повтори и тезата си, че най-доброто, което може да направи държавата, за да парира инфлационните процеси, е това, че не се увеличава бюджетният дефицит, който и след актуализацията на бюджета ще остане в рамките на планираните 4,5%.

"Това, общо взето, е най-доброто, което може да се направи в момента, тъй като инфлацията се дължи на вносни фактори. Имаме увеличение на цената на газа с три пъти и половина и преди руският газ да бъде спрян. Имаме повишение на цената на зърното около три пъти в рамките на година. Имаме повишение на цената на петрола", отговори на въпрос на News.bg финансовият вицепремиер.

За първи път имаме интегрирана европейска политика, гледа се регионално на доставките, това отваря възможности. Старата инфраструктура у нас от комунистическо време, която носеше газ от север на юг в момента се ползва на обратно, говорим за 20 млрд. куб. м, които могат да се транзитират от юг на север, добави Василев. Ние сме малка част от това - около 2 млрд. Останалите 18 могат да минат извън нашите граници на север или на запад. Ние сме ключова част от пъзела за решаване на газовия проблем на цяла Европа, категоричен е Василев.