Има нужда от сериозна реформа в областта на социалното подпомагане, а правителството се надява да я извърши с помощта на Плана на възстановяване и устойчивост.

"Ние не знаем кои са най-бедните", призна в студиото на Нова телевизия социалният министър Георги Гьоков. Затова и е нужна реформа в Агенцията за социално подпомагане.

Въпреки усилията на работещите в системата на практика не може да се стигне ефективно до бедните. Най-бедните не трябва да се подпомагат чрез пенсионната система, а чрез социалната система, обясни Гьоков и обоснова това включително и с въвеждането на справедливост, за да няма усещане на хаос и това работещите да подпомагат постоянно тези, които не работят.

Увеличават социалните пенсии за инвалидност от 1 юли

Увеличават социалните пенсии за инвалидност от 1 юли

Ръстът е с над 45%

Като пример Гьоков посочи, че всъщност не се знае дали хора с минимални пенсии може да получават и доходи от рента и от наем, или дори могат да работят, но това в системата не може да се прецени. Ако отиде към социалната система, тогава вече ще има друг критерий, подоходен, и тогава би било по-справедливо, поясни министърът.

Правителството не се е отказало от това да вдига МРЗ, но явно това няма да се случи сега и според предложения проект на актуализация на бюджета. Припомняме, че финансовият министър Асен Василев заяви, че два пъти в една година вдигане на минималната работна заплата няма да се случи. Гьоков обясни, че и в коалиционното споразумение е записано, че ще се прилага нов механизъм, който ще бъде съобразен и с все още негласуваната директива на ЕС. Предвижда се МРЗ да бъде около 50% от средната работна заплата, което означава около 770 лв.

"Не знам как ще се развие инфлацията, но смятам, че някъде около 800 лева ще се наложи да бъде минималната работна заплата от януари 2023 г.", изчислява министърът.

Актуализацията на бюджета е при по-нисък ръст на БВП и по-висока инфлация

Актуализацията на бюджета е при по-нисък ръст на БВП и по-висока инфлация

Ръстът на приходите от 1, 65 млрд. лева виси на надеждата за европейски пари от 1, 06 млрд. лева

За да намали "многото спекулации по темата", в студиото Георги Гьоков представи и сметките как пенсионерите да изчислят с колко ще се вдигнат доходите им.

Предложението на МТСП и НОИ пред Народното събрание е индивидуалната пенсия по 10% + 60-те лева, твърдо за всички, които нарекохме COVID добавка. Като се добавят и корекционните добавки, по сметките минималната пенсия ще стане 467 лева.

"Ако някоя пенсия остане под 467 лева, пенсионерът все пак ще получава 467 лева. Идеята ни е да запазим покупателната способност във времена на инфлация", обясни социалният министър. Социалната пенсия ще стане 247 лева, ако предложението бъде прието в НС.

Увеличението на пенсиите от юли може да се забави

Увеличението на пенсиите от юли може да се забави

До 25 юни актуализацията трябва да мине на второ четене и да бъде обнародвана в ДВ