От днес Институтът за пазарна икономика (ИПИ) пуска специализираната страница "Моите данъци" - kolkodavam.bg.

Сайтът позволява на всеки работещ българин на база своята заплата и потребление да изчисли данъците, които плаща на държавата и да генерира личната си "Разходна бележка", която показва как държавата харчи събраните пари.

Интернет страницата предлага разбивка по данъци, която показва колко струва всеки един отделен данък. Може да се направи и сравнение със средните годишни данъци на работещия българин, което показва положението на всеки работещ спрямо моделирания от ИПИ средностатистически работещ българин. Посочва се и личен ден на данъчна свобода, който показва на работещия кога спира да работи за държавата и започва да работи за себе си.

Сметнете онлайн данъка на колата си в София

Сметнете онлайн данъка на колата си в София

Данъкът за автомобилите от 2019 г. се формира по нова формула

Тъй като значителна част от данъчното облагане започва след получаването на "чистата" заплата, в данъчния калкулатор всеки може да въведе и месечното си потребление на алкохол, цигари и бензин, както и да отбележи каква част от останалата сума спестява.

Сайтът дава подробно разяснение на различните данъци и осигуровки, които има в страната. В него е описано и в коя част на бюджета отиват съответните данъци.

Страницата, която се поддържа от ИПИ, е създадена с подкрепата на Фондация за свободата "Фридрих Науман".