За влизане в еврозоната на първи януари 2024 година ние трябваше да поискаме доклад до края на февруари, за да може Европейската комисия (ЕК) в рамките на няколко месеца да извърши всички необходими проверки и да ни даде отговор, както и да препоръча на държавите членки дали сме готови за еврозоната или не. А ние не подадохме доклад, защото след разговори, които имахме с ЕК и председателя на Еврогрупата, стана ясно, че не изпълняваме четири ангажимента, които сме поели, когато сме се присъединили към валутния механизъм.

Това заяви служебният министър на финансите Росица Велкова в предаването "Още от деня" по БНТ. Тя припомни, че трябва да бъдат приети още закони във връзка с приемането ни в еврозоната.

"Няма как да убедим европейските партньори, че едно Народно събрание, за което все още предстоят изборите, ще приеме тези закони", посочи Росица Велкова.

Според нея, единственият критерий, на който не отговаряме от Маастрихтските критерии, е инфлацията, но би могло ЕК да направи изключение, както бе направено за Хърватия.

"Служебния кабинет положи усилия, успя да регулира цените, доколкото е възможно правителството да окаже влияние върху енергийните източници. Цената на петрола, цената на газа, цената на тока беше субсидирана. Инфлацията може да се повиши много бързо от външни и вътрешни фактори, особено когато България няма монетарна политика, тъй като сме във валутен борд", припомни тя.

Официално: Няма да приемаме еврото от 1 януари 2024 година

Официално: Няма да приемаме еврото от 1 януари 2024 година

Срокът се измества най-вероятно с година

Велкова посочи, че служебното правителство има амбицията първо да внесе конвергентния доклад при условия, които сме говорили с ЕК и при условие, че парламентът приеме четирите закона във вид, който е съгласуван и и Европейската централна банка (ЕЦБ). Създадохме работни групи между Европейската комисия и експертите на Министерство на финансите, които всеки месец правят изчисления как стоим спрямо критерия инфлация, добави още тя.

Припомняме, че на 17 февруари, тя обяви, че отпада планираната от страната ни датата 1 януари 2024 година за примането на еврото у нас. Два дни по-късно заяви, че новата ни цел е друга дата през 2024 г. за влизане в Еврозоната. Бихме могли да се опитаме за 1 юли. 

Велкова изтъкна тогава, че ако загубим целта за влизане в Еврозоната и се откажем от това, ще има последствия.

"Най-малко кредитният рейтинг на България би бил понижен и доходността и лихвите, които ще плащаме по външните заеми, биха били по-високи. Но това е само в случай на отказ от влизане в Еврозоната. ... Ние не говорим за дата, от която се отказваме, а говорим за дата, която се отлага във времето и надеждата ни е да е с 6 месеца. Усилията продължават", уточни тя тогава.

Радев критикува за "опит за влизане в Еврозоната през задния вход"

Радев критикува за "опит за влизане в Еврозоната през задния вход"

Сегашната инфлация се дължи на предишни грешни управленски решения според президента

"Някои" искат да влезем в Еврозоната през задния вход, така както те влязоха в политиката. Сегашната инфлация се дължи на предишни грешни управленски решения, затова влизането ни в Еврозоната и Банковия съюз ще доведе до съществени икономически ползи. Това коментира пред медии президентът Румен Радев, който присъства на дипломирането на младите лекари от Медицински университет-София днес.

Коментарът на държавния глава бе в отговор на въпрос за констатациите на министъра на финансите Росица Велкова, част от служебния кабинет на Румен Радев. В тази връзка президентът изтъкна направеното от кабинета - подписване на Меморандум за евромонетите.

На въпрос на News.bg "Кой визира?" - държавният глава не отговори. Критиките вероятно са отправени към Кирил Петков и Асен Василев.

Правителството в нарушение се отказало от Еврозоната, отсече Василев

Правителството в нарушение се отказало от Еврозоната, отсече Василев

Правителство наруши решението на Народното събрание