"Някои" искат да влезем в Еврозоната през задния вход, така както те влязоха в политиката. Сегашната инфлация се дължи на предишни грешни управленски решения, затова влизането ни в Еврозоната и Банковия съюз ще доведе до съществени икономически ползи. Това коментира пред медии президентът Румен Радев, който присъства на дипломирането на младите лекари от Медицински университет-София днес.

Коментарът на държавния глава бе в отговор на въпрос за констатациите на министъра на финансите Росица Велкова, част от служебния кабинет на Румен Радев. В тази връзка президентът изтъкна направеното от кабинета - подписване на Меморандум за евромонетите.

На въпрос на News.bg "Кой визира?" - държавният глава не отговори. Критиките вероятно са отправени към Кирил Петков и Асен Василев.

По повод скандала в ЦИК и напускането на Цветозар Томов - Радев каза, че "не бива да има външно вмешателство в органа, а свързаните институции трябва да гарантират прозрачност". Президентът не смята, че изборният процес е застрашен, а за поставянето на видеонаблюдение гарантира, че се полагат усилия.

За броенето на големи и малки купчини бюлетини

За броенето на големи и малки купчини бюлетини

Общественият съвет към ЦИК - може да преминем изцяло на хартия

Критика за "самохвалството за нулева миграция и борба с мигрантския поток" отправи президентът (вероятно към лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов). За него случая в Локорско е показал, че проблемът е в наказанието - "в европейските държави за такова престъпление се лежи десетки години в затвора, в България - се сключва споразумение с прокуратурата за пет месеца".

Румен Радев поздрави МВР за усилията въпреки липсата на технически средства и съобщи, че в четвъртък се очакват представители на Европейската комисия и среща за отпускане на повече средства за оборудване на границата.

Румен Радев се очаква да присъства на срещата на Източния фронт на НАТО в Полша, на която се очаква да е и американският президент Джо Байдън. Официално съобщение се очаква по-късно днес от президентската администрация.