Решението от вчера на ЦИК предизвика редица негативни реакции. За него всъщност се разбра от оставката на Цветозар Томов като говорител на ЦИК. Решението бе гласувано от представителите на ГЕРБ, ДПС и БСП и двамата представители на "Има такъв народ".

От "Демократична България" вече подготвят обжалване в съда на това решение. Да се броят и записват на едно резултатите от машинното и хартиеното гласуване е решение, а Божидар Божанов, бивш министър, обясни в студиото на Нова телевизия, че това може да доведе до прехвърляне на гласове от машинното към хартиеното гласуване, промяна на резултата в полза на определена политическа партия, както и много трудна проверка, която от своя страна да доведе и до повторни грешки.

Припомняме, че "Продължаваме промяната" и "Демократична България" атакуваха промените в Изборния кодекс в Конституционния съд с жалба срещу хартиената бюлетина и нововъведената бюлетина отпечатана от машина. Това се случи едва в края на януари месец и решението на Конституционния съд не може да се очаква да излезе до предстоящите ни избори. Така и по думите на Надежда Йорданова, бивш правосъден министър, това е "изпитание" както пред ЦИК, така и пред гражданите.

Припомняме, че 48-то Народно събрание гласува промените в Изборния кодекс след маратон в пленарна зала, приключил на 2 декември 2022. С гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП беше върнато хартиеното гласуване. След това държавният глава Румен Радев наложи и частично вето, което бе преодоляно очаквано с лекота в пленарна зала. 

Така се наложи и понятието "хартиена коалиция" в 48-то Народно събрание.

Цветозар Томов отказа да е говорител на ЦИК

Цветозар Томов отказа да е говорител на ЦИК

Не е съгласен вотът от машини и хартиени бюлетини да се вписва в една графа

Общественият съвет към ЦИК предлага да има секционен протокол, в който гласовете от хартиеното и машинното гласуване да се вписват на отделни редове и след това да се сумират. Това заяви Цветелина Пенева от обществения съвет към ЦИК пред БиТиВи за промените в ЦИК и броенето на бюлетините след вота на 2 април.

"Представете си една купчинка с големи и малки бюлетини, някои да се плъзне, да падне, да се смеси с друга и да не бъде отчетена, защото така няма да има възможност за контрол и сверяване. Членовете на СИК ще трябва да броят и преференции на големи и малки купчинки", предупреди Пенева във връзка с новите правила за броене на бюлетините и ако не се приеме да има секционен протокол, в който да се вписват на отделни редове гласовете.

Тя също не знае с какво ще бъде отчетено видеонаблюдението, а не е нормално месец преди изборите държава да не може да реши проблема.

Пенева изтъкна, че не е решен въпросът със софтуера на машините за гласуване. "По начина, по който върви изборният процес, нищо чудно да се окаже, че няма да можем да гласуваме изобщо с машини, а само с хартиена бюлетина", предупреди Пенева.

Левицата също обяви, че ще обжалва пред Върховния административен съд решението на ЦИК. Според лявото обединение това дава предпоставки за машинации във вота и неправилно отчитане на резултатите. Като отпада тази контрола, няма да може да се разбере дали правилно или дали изобщо е отчитан машинният вот в крайния резултат от гласуването. Така лесно може да се извършат "чудовищни машинации", смятат от Левицата.

Мая Манолова припомня, че още като омбудсман е направила анализ на гласуването с хартия и с машини в обща секция, като са показали редица случаи, когато вотът само от машинното гласуване е по-висок и от крайния резултат за някои партии.

Коментар по темата направи и Стоил Цицелков от Обществения съвет към ЦИК пред БНР. Според него последният парламент е "опраскал" тези машини, а сега изведнъж и ЦИК се отказва от всеки възможен контрол.

С общото вписване на гласовете от хартиените и машинните бюлетини няма да се знае откъде идват грешките, смята Цицелков и допълни, че отново се руши доверието към изборите.

Въпреки че машината за гласуване бе принизена "до касов апарат", тя може да запазва данните и да стане ясно, ако има манипулация, посочва Цицелков. Ние изцяло се отказваме от тази възможност и не виждам здрав разум зад подобно решение, възмутен е той.

По негови думи решението на ЦИК е "брутално погазване, за пореден път, на наши граждански права" и отваря вратата да се поиска изцяло премахване на тези машини преди местния вот, който вероятно ще е 2 в 1.

Общуването в ЦИК пък протича с профанизми и лични нападки, критикува Цицелков и заяви, че няма как да са обучени добре СИК-овете, когато все още няма методически указания и ясно разписани правила.