Новата ни цел е друга дата през 2024 г. за влизане в Еврозоната. Бихме могли да се опитаме за 1 юли, заяви служебният финансов министър на финансите Росица Велкова пред БНР, след като в петък тя обяви, че отпада планираната от страната ни датата 1 януари 2024 година за примането на еврото у нас.

Според Велкова, ако подадем искане за конвергентен доклад до края на февруари, получим отказ.

По думите й причините за отлагането на влизането ни в Еврозоната са, че не покриваме критерия за инфлация и че не сме изпълнили ангажиментите си по присъединяването към Валутния механизъм 2, във връзка с които трябва да бъдат приети 4 закона. Росица Велкова посочи, че няма смисъл да подаваме искането, след като знаем, че отговорът ще бъде "не". "Към юли месец има вероятност да успеем да покрием критерия за инфлация, но не 100%, а като се изключат от осредняването страните с най-ниска инфлация", допълни тя.

Правителството в нарушение се отказало от Еврозоната, отсече Василев

Правителството в нарушение се отказало от Еврозоната, отсече Василев

Правителство наруши решението на Народното събрание

"Ако на 49-ото Народно събрание Еврозоната е приоритет, могат да приемат необходимите закони, тъй като ние отново ще ги внесем. Тогава бихме могли да подадем искане за извънреден конвергентен доклад през юли. Няма пречка, за това е говорено с Комисията. Няма нормативна пречка, ако мине целият процес гладко, да се присъединим към Еврозоната на 1 юли 2024 г. Това ще бъде прецедент, ако се случи, но не е забранено, не е и невъзможно", обясни финансовият министър.

Велкова изтъкна, че ако загубим целта за влизане в Еврозоната и се откажем от това, ще има последствия. "Най-малко кредитният рейтинг на България би бил понижен и доходността и лихвите, които ще плащаме по външните заеми, биха били по-високи. Но това е само в случай на отказ от влизане в Еврозоната. ... Ние не говорим за дата, от която се отказваме, а говорим за дата, която се отлага във времето и надеждата ни е да е с 6 месеца. Усилията продължават", уточни тя.

Възраждане събрали 247 000 подписа, но ги влудявали с доноси

Възраждане събрали 247 000 подписа, но ги влудявали с доноси

Клепал ги организатор на протести в подкрепа на Иван Гешев с няколко присъди

Служебното правителство ще внесе проект на редовен бюджет щом 49-ото Народно събрание започне работа, каза още Росица Велкова. По думите й засега изчисленията показват, че дефицитът в него ще е около 6%. Според министъра на финансите е въпрос на политически решения той да бъде свален до 3%, за да бъде отговаря на Маастрихтските критерии. "Ако тази година не се вземат определените политически решения за свиване на разходи, няма как да се свият тези разходи в следващите години", заяви Велкова.

Тя посочи също, че преди провеждане на евентуален референдум за еврото трябва да има широка кампания, в която да бъдат добре обяснени различните позиции по темата.