Очакваните ползи от отварянето на данните до 2020 година са 300 млн. лева. България през 2015 г. е в топ 10 на страните от Европейския съюз по отворени данни.

Това каза Антон Герунов, началник на политическия кабинет на вицепремиера по коалиционна политика и държавна администрация и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Министър Бъчварова откри конференцията, представяща достиженията на портала „Open data”, достъпен на адрес https://opendata.government.bg/.

Герунов уточни, че това включва отварянето на 1000 нови работни места като ефект от отварянето на данните. Друга полза до 2020 г. са спестяванията в публичния сектор, които са в размер на 4 млн. евро.

„Само от данните на НЗОК и преминаването от оригиналните най-скъпи лекарства към най-добрия генерик, се спестяват десетки милиони. Така, че това е по-скоро една консервативна оценка – тези 4 милиона”, коментира Герунов.

Друга очаквана полза за същия период са 154 млн. евро директни икономически ползи за бизнеса, за неправителствения сектор, за гражданите.

„Цялата екосистема на отворените данни в рамките на ЕС се очаква да порасне до 37% или да достигне 76 млрд. евро до 2020 г.”, каза още той.

Герунов отчете, че вече са изпълнени поставените основни задачи, свързани с отварянето на данните от страна на администрацията, а именно промяната в Закона за достъп до обществената информация и наредбата към него, изготвянето на правила и технологични насоки за публикуване на данните от страна на администрацията. Така е преизпълнена задачата до края на годината да бъдат отворени 119 набора от данни. Отворени са 147 набора от данни.

Реално са обучени над 100 души от администрацията, които администрират профила в платформата „оpen data”. Според статистика на потреблението, предоставяна от изчислителния софтуер на Google, порталът се ползва от 5201 души средно на месец, като 74.4% от тях са нови посетители. Те разглеждат близо 6 страници от портала, тоест търсят набор от данни, което още веднъж показва необходимостта от свързаност на данните.

Министър Румяна Бъчварова заяви, че до края на годината ще бъдат отворени още 300 набора от данни. По думите й е важен обхватът, който гражданите имат и възможността да ползват данните на администрацията.

„Ние искаме да направим така, че повече хора да се възползват от данните и администрацията - централна и местна, да могат да работят с информация”, посочи Бъчварова.

Тя бе категорична, че най-голямата полза е включването на информацията като синтез на знанието, което имаме за държавата и обществото в процеса на взимане на решение и на управление на процесите.

„Само по този начин ние можем да променим бързо и ефективно цялото ни общество, цялата система на държавната администрация и нас самите”, заяви министър Бъчварова.