България е внесла €170 000 в хуманитарен фонд на НАТО за Афганистан, сочат данни на НАТО, разпрострени във връзка със срещата на високо равнище на съюза.

На тази среща Афганистан, където НАТО води първата си широка военна операция в своята 60-годишна история, ще бъде една от основните теми, съобщи БТА.

Вноската на България е в т.нар. Следоперационен фонд за хуманитарна помощ, създаден през 2006 г. Средствата в него се набират на доброволна основа. Засега във фонда участват десет страни членки на НАТО плюс Австралия и Финландия.

Целта е да се осигури бърза хуманитарна помощ за райони в Афганистан, в които е имало значителни военни операции. Тази помощ включва предоставяне на храни, подслон и медикаменти за местното население.

Фондът е поставен под контрола на командващия силите на НАТО в Афганистан. Същевременно висшият граждански представител на НАТО в страната информира редовно Съвета на НАТО за изразходването на средствата.

Досега във фонда са събрани почти 3 милиона евро. От страните в НАТО най-големи вноски във фонда са направили САЩ - 1,3 милиона евро, Чехия - 370 хиляди евро, Италия и Холандия - по 300 хиляди евро. А от нечленуващите в НАТО страни по-голяма е вноската на Австралия - 315 хиляди евро.