Питейните заведения, нощни клубове, кафенета и паркинги на територията на Слънчев бряг масово не отчитат оборотите си. Това са показали данните от проверките на данъчните в комплекса през изминалите събота и неделя, съобщават от Националната агенция за приходите (НАП).

При открито наблюдение на 18 юни паркинг отчел с 1200 % повече оборот, отколкото седмица по-рано. Тогава касови бележки получили само 13 клиенти.

Ситуацията с нощните заведения на територията на туристическия курорт не е по-различна. В нощта, в която данъчните следели дали се издават касови бележки, популярна дискотека регистрирала оборот от 32 000 лева. Една седмица по-рано отчетеният оборот бил три пъти по-нисък.

Друго нощно заведение отчело 5 пъти по-високи приходи от регистрираните седмица по-рано. В сравнение с година по-рано – 13 юни 2015 г., събота, сега оборотът бил 9 пъти по-висок, допълват от приходната агенция.

МВР да поеме КПП-тата в Слънчев бряг, иска Ангелкова

МВР да поеме КПП-тата в Слънчев бряг, иска Ангелкова

Изключително важно било да се гарантира сигурността на туристите

Данъчните отбелязват, че при почти всички заведения в Слънчев бряг се отчита значително покачване на оборотите в моментите, когато се следи за издаването на касови бележки.

Ревизии като физически лица щели да бъдат направени на собствениците на няколко обекта. От НАП предупреждават, че наблюденията на заведенията ще продължат през целия туристически сезон. Инспектори на приходната агенция ще останат по цялото Черноморие до края на сезона.

300 обекта са проверени за три дни – от 17 до 19 юни, на територията на Слънчев бряг.

При проверките данъчните използват разнообразни методи на контрол. Сред тях са покупки на принципа на тайния клиент. Стотици обекти били поставени под пряко физическо наблюдение. Оборотите на хиляди други пък се следели в реално време. Това ставало чрез дистанционната компютърна връзка на касовите апарати със софтуера на НАП.

Данъчните напомнят на гражданите, че сигнали за търговци, които укриват оборот и не издават касови бележки, могат да бъдат подавани на тел. 0700 18 700.