РЗС предлага въвеждане на данък "Олигарх". Това обяви лидерът на РЗС Яне Янев след срещата си с финансовия министър Дянков. Според него тази мярка ще засегне олигарсите монополисти.

ГЕРБ започнаха консултациите за пакта "Дянков", като първата среща бе с лидера на РЗС Яне Янев.
Както обещаха от мнозинството, в консултациите участва и финансовият министър Симеон Дянков.
Той дойде малко след 9.30 с папка под ръка, за да убеди депутатите за необходимостта от конституционни промени заради предложения от него финансов пакт.

По думите на лидера на консерваторите тази идея се сторила интересна на част от депутатите от ГЕРБ, участвали в срещата с министър Дянков.

Ние считаме, че е крайно време в условията на тази криза, да има данък "Олигарх", изтъкна лидерът на РЗС.
Той поясни, че не става дума за увеличаване на преките данъци. Идеята на РЗС за данък "Олигарх" е като това, което Уорън Бъфет лансира в САЩ. Идеята на Бъфет ще бъде съобразена с икономическата реалност в страната, поясни Янев.

РЗС ще подкрепи категорично националния финансов пакт за стабилност и ще пледира част по-скоро да завършат консултациите и той да стане факт, обясни той.

Яне Янев каза още, че пактът "Дянков" ще претърпи известни корекции. Какви ще са тези корекции не стана ясно от брифинга на Янев.

Припомняме, до март месец промените в Основния закон трябва да станат факт, тъй като те са заложени и в европейския финансов пакт, за който се договориха лидерите на страните от ЕС.

Основното, заложено в промените на Конституцията, е „замразяване" на бюджетния дефицит на 3 %.