Категорично против „офшорна амнистия”. Това е позицията на депутата от БСП Румен Гечев, който отхвърля като възможни и полезни идеи за амнистиране на капитали, които са прикрити в такива зони със специален финансов и данъчен статут.

Според Румен Гечев една такава амнистия е неприемлива от морална гледна точка, но и от възпитателна, включително и за децата, които отглеждаме.

Освен това не се знае какви нови имена на бивши шофьори и секретарки могат да изскочат при това положение и които да променят политическия ландшафт на страната, предупреди социалистът в ефира на БиТиВи. По думите му и без това в момента по-голяма част от българската икономика се контролира от хора, които не са особено лицеприятни.

Гечев заяви и че 80% от инвестициите у нас идват от офшорни фирми. „Тези пари първо са изнесени, после след препиране отново са внесени”, уточни депутатът. Според него дори и предложения от Цонев и Пеевски закон, който ограничава офшорните инвестиции, са само палиативни мерки. „Има кардинално решение на въпроса – те трябва сега да си кажат имената и всичко да е на светло” обясни Гечев.

Затова и според него проблемът с офшорните зони е международен и просто такива зони не трябва да има, те трябва да се забранят. Проблемите с неясните капитали и неплащането на данъците е международен според Румен Гечев, като той посочи като пример финансирането на президентската кампания в САЩ и факта, че ЕС се кахъри, че не се събират достатъчно данъци.

Това е лицемерие. На практика средната класа и бедните издържат цялата публична система”, заяви Гечев, според когото пари и на големия бизнес, и на организирана престъпност се намират в офшорни зони, а това означава, че и парите на политическите партии са там. „Офшорните зони това е легитимен инструмент за разпъване на чадър над престъпността”, посочи депутатът.

На въпрос дали България е една такава офшорна зона Румен Гечев иронично каза, че ние отдавна сме задминали такива зони: „Отиваш във вилата на един шеф на агенция в едно китно градче, отваряш му гардероба и намираш много пари” заяви Гечев с аналогия към Цветелин Цветанов, бивш шеф на ДАИ, чийто тайник стана известен като „пещерата на Аладин”.

Иначе в изтичането на информация като „Панама гайт” Румен Гечев смята не само, че няма нищо лошо, макар и да е манипулиране на информацията. Напротив – това е положително, „такива публикации са добре дошли”. Той самият е убеден, че няма нищо случайно в избухването на скандала и според него той е съсредоточен към атака на британския премиер Дейвид Камерън и организирането на референдума за излизане на Великобритания от Европейския съюз.