Фирми няма да могат да променят собствениците си, ако имат големи задължения.

Това ще стане, ако бъдат приети на второ четене в парламента промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, предложени от финансовото министерство.

Припомняме, през последните месеци бяха разкрити редица изкупувания на фирми с огромни дългове, като впоследствие те се прехвърлят на социално слаби или хора от малцинствата.

В срок от 60 дни НАП да прави анализ на задлъжнялостта на фирмата и ако тя е прекомерна, фирмата няма да може да променя собствеността си, е пояснил финансовият министър Дянков по време на посещението си в Карлово, посочвайки, че 1.8 млрд. лева са задълженията на фирми към НАП.

Преди да се криминализира умишленият фалит на фирми, трябва да се проучат и други възможни механизми за контрол, подчертава още Симеон Дянков.

Стана ясно, че само през тази година са изчистени 1.360 млрд. лева задължения по централния бюджет, натрупани в предходни години.

Това обаче не е повлияло върху равнището на междуфирмената задлъжнялост и тя остава висока, коментира финансист номер едно.