На втората работна сесия на ЕКОФИН, която се провежда днес, ще бъдат дискутирани предложенията на ЕК относно въвеждането на такси върху банките и евентуалното въвеждане на данъци във финансовия сектор, както и цялостната регулаторна и надзорна рамка в Европа и на глобално ниво.

Пред ЕС България потвърди позицията си против въвеждането на нови данъци във финансовия сектор, тъй като не се очаква те да имат положителен ефект в държавите-членки с по-слабо развит финансов сектор и в частност в новите държави-членки.

Късно снощи приключи първата сесия на неформалното заседание на Съвета на ЕС по икономическите и финансовите въпроси (ЕКОФИН) в Брюксел, в което участие взеха заместник-министърът на финансите Боряна Пенчеваи управителят на БНБ Иван Искров, съобщават от финансовото министерство.

В рамките на сесията беше направен преглед на икономическата ситуацияв Европа. Финансовите министри от ЕС разгледаха и въпроси, свързани с единната европейска позиция по реформата в управлението на МВФ.

Публикуваните на 13 септември междинни прогнози на Комисията обаче показват, че европейската икономика се възстановява по-добре от предвиденото и бележи икономически ръст от 1.8% от БВП и 1.7 на сто за еврозоната.

Прогнозната за инфлация за годината е ревизирана надолу до 1.4% за еврозоната и 1.8% за ЕС-27. Комисията отчита още добро възстановяване на потреблението на домакинствата и експортно ориентираната промишленост в ЕС.

В рамките на неформалното заседание на ЕКОФИН Европейската комисия призова държавите-членки на ЕС да продължат с усилията си за ускоряване на структурните реформи и по-добро управление, както и за строги мерки за фискална консолидация за постигане на по-висок икономически растеж.

ЕК приветства предприеманите в тази посока мерки от Ирландия и Португалия, анонсирани ден по-рано. Част от тях предвиждат драстично намаляване на бюджетните дефицитипрез 2011 година, замразяване на пенсиите, както и на кариерното развитие на заетите в публичния сектор, драстично ограничаване на разходите за социална интеграция, намаляване на преференциите при подоходното облагане и други.