Португалия победи Холандия в историческия първи финал в турнира Лига на нациите. Битката на стадион "Ещадио до Драгао" завърши с минимален успех за домакините с 1:0.

В герой за тима си се превърна Гонсало Гедеш, отбелязал единственото попадение в сблъсъка след точно час игра.

Снимка 428141

Източник: UEFA.com

И двете единайсеторки получиха по няколко перфектни възможности за реализиране на попадение, но португалците бяха тези, които се оказаха по-ефективни в предни позиции.

И двата отбора постигнаха победи на полуфиналите, като Кристиано Роналдо вкара решителен хеттрик срещу Швейцария, а "лалетата" елиминираха Англия.

ТОПСПОРТ проследи на живо за потребителите си случилото се на терена тази вечер:

Португалия - Холандия, на живо
на живо

Португалия - Холандия 1:0, гол на Гедеш!

При последната среща между двата отбора през март 2018 година "лалетата" постигнаха класическа победа

Първото полувреме бе белязано от неистовото старание на селекционера на домакините да запази вратата на тима си суха. Изглеждаше така, сякаш всичко бе посветено на тази цел. Неколкократно Сантош подчерта, че сигурността е сред водещите фактори за него и предпочита отборът му да е успешен, вместо просто да играе атрактивен футбол.

Снимка 427409

Източник: GettyImages

Борбата за териториално надмощие определено повлия върху качеството на играта, като в известна степен тежките сблъсъци изместиха чистите голови ситуации.

Положенията пред вратата на Силесен изглеждаха една идея по-опасни, като обаче стражът на Холандия демонстрира класата си и не позволи да бъде изненадан от Фернандеш и Роналдо. Именно те бяха сред най-дейните футболисти на терена, като се редуваха да създават опасности в полето на "лалетата".

Снимка 428135

Източник: UEFA.com

До голяма степен обезвреден и не опасен както по принцип пък изглеждаше Мемфис Депай. Той не получи нито една възможност да отправи силен изстрел към вратата на съперника - нещо, което неизменно прави в последните си 11 участия с националната фланелка.

Матайс де Лихт и Върджил ван Дайк се бяха посветили на опазването на лидера на опонента, в лицето на Кристиано Роналдо. На два пъти това отваряше сериозни пробойни и създаде възможности за Бернардо Силва да навлезе на скорост и дори да стреля към целта, но той не извлече максимума от тези положения.

Снимка 428133

Източник: UEFA.com

Направи впечатление и това, че Ван Дайк бе изцяло съсредоточен върху действията си в защита и нито веднъж не опита включване в предни позиции при статични положения за тима си.

Кристиано Роналдо бе сред най-провокираните и фаулирани футболисти на терена, като на няколко пъти създаде напрежение пред полето на Силесен, именно след отсъждане на фаул срещу него. Реферът Майенко обаче беше непреклонен към опитите за симулация на звездата на "мореплавателите", като на два пъти го предупреди неофициално.

Снимка 428136

Източник: UEFA.com

Така или иначе до почивката попадения във финала в Лигата на нациите не бяха отбелязани.

След точно час игра резултатът беше открит. Гонсало Гедеш бе героят за своя отбор, като стреля силно от границата на наказателното поле, Силесен стигна до топката, но не успя да я избие. Асистенцията бе за Силва, който със сигурност заслужаваше поздравления за реакцията си, както и за факта, че избра да подава, вместо да стреля от малък ъгъл.

Снимка 428142

Източник: UEFA.com

Впоследствие играта се изнерви и нарушенията зачестиха. Въпреки това реферът Майенко не бързаше да показва официални предупреждения.

И двамата селекционери извършиха промени в съставите си, като Сантош заложи още повече на защитата, докато Куман търсеше всевъзможни начини да засили мощта на тима си в атака. Той включи Ван де Беек и Промес в игра, но дори и с тяхната намеса, Холандия не успя да се добере до очаквания изравнителен гол.

Снимка 428130

Източник: UEFA.com

Малко преди края на срещата "лалетата" получиха чудесна възможност за изравняване на резултата. Депай бе оставен непокрит в полето на Патрисио и стреля с глава, но стражът на домакините се намеси в последния възможен момент и хвана топката в ръкавиците си.

Снимка 428132

Източник: UEFA.com

До края на мача нови голове не бяха отбелязани и Португалия постигна нов сериозен успех под ръководството на Фернандо Сантош.

Общо от надпреварата португалците печелят 10,5 млн. евро. В историята те завинаги остават като първи носител на трофея в Лигата на нациите.

Снимка 428139

Източник: UEFA.com

Измина доста време от последния краен триумф на Холандия, която стана европейски шампион през 1988 година. Част от тима на "оранжевите" тогава бе настоящият селекционер на тима Роналд Куман.

Холандия победи Англия с 3:1 и е на финал в Лигата на нациите

Драма до последната минута, продължения, дузпа, ВАР и 4 гола: Холандия елиминира Англия и е на финал!

Битка, подходяща за Мондиал в Гимараеш

Красивият сребърен трофей е висок 71 сантиметра и носи общо 10 500 000 евро на носителя му. За загубилия финалист остават 9 милиона евро.

Снимка 428118

Източник: UEFA.com

Снимка 428151

Източник: UEFA.com

Снимка 428149

Източник: UEFA.com

Снимка 428150

Източник: UEFA.com