Трагедия. Тази дума перфектно описва последните дни. След като Андреа Пирло обяви, че се оттегля от футбола, това стори и един друг вълшебник с топката - Шави Ернандес.

В края на сезона 37-годишният полузащитник ще сложи край на своята славна кариера. Малцина са спечелили повече от него. Легендата на Барселона и Испания сам има повече трофеи от някои водещи отбори в Европа.

Снимка 278810

С каталунците той вдигна 8 пъти титлата в Ла Лига, 4 пъти "купата с ушите" в Шампионската лига, 3 пъти Купата на краля, 6 пъти Суперкупата на Испания, 2 пъти Суперкупата на Европа и 2 пъти титлата в Световното клубно първенство. С националния отбор Шави беше част от "златното поколение". Триумфира на Световното първенство в Южна Африка през 2010-та и на две поредни Европейски първенства - 2008-ма в Австрия и Швейцария и 2012-та в Полша и Украйна.

Има сребърен медал от Олимпийските игри в Сидни 2000-та и е Световен шампион за младежи до 20-годишна възраст.

Ходещ музей.

Шави ще последва Пирло, спира с футбола

Шави ще последва Пирло, спира с футбола

"Това със сигурност е последната ми година", заяви техничарят

От две години се състезава в катарския Ал Сад, който ще бъде и неговият последен отбор. Все пак, има и повод за оптимизъм. Испанецът обяви, че след като "окачи бутонките" ще премине обучение за треньор. Би било любопитно да видим този футболен гений на пейката с тефтер в ръка. Защо пък да не се превърне в един от най-успешните треньори на бъдещето?

Времето ще покаже. До тогава сме длъжни да проследим последните мачове на великия плеймейкър. Корифей на подаването, изиграл над 500 официални мача за Барселона и повече от 130 за Испания. Шави е част от академията на каталунския гранд още от момче. Феновете са луди по него.

Радваше ни в комбинация напомняща кафето 3в1 - в което всяка отделна част е изключително важна за крайния продукт. В екип с Меси и Иниеста превзе света, както водата, захарта и смляното кафе на прах превземат чашата ви сутрин преди работа. Всичко това се случи под ръководството на великия Пеп Гуардиола.

Снимка 240997

Източник: GettyImages

Шави се оказа идеален за каталунската стратегия на приспиващи противниковата защита подавания, трайно владеене на топката и за "фалшива деветка". Планът бе успешно наложен и в националния отбор, а вече си припомнихме какви успехи донесе на "ла фурия роха".

Винаги земен. Такъв е халфът, въпреки статутът си на суперзвезда. Постоянно спира да стисне ръката на някой свой фен, да си направи няколко снимки. Никой не е казал лоша дума по негов адрес. Дори противниковите фенове го уважават. През годините в Барса игра на най-високо ниво редом до Роналдиньо, Ривалдо, Неймар, Деко, Златан Ибрахимович, Хенрик Ларсон, Тиери Анри, Самуел Ето'о, Давид Вия - това са само малка част от партньорите му в атака.

Какви ли не силни личности са делили съблекалня с Шави, а той си е все същият - отдаден на играта, отбора и феновете. Не се главозамайва с финтове и голове, той ясно и методично "дърпа конците" на всяка атака, а красивите отигравания и славата от попаденията оставя на други. Те не го вълнуват - само клубът да печели.

Снимка 303855

Източник: GettyImages

Отдаден е и на друга кауза. От две десетилетия играе за Каталуния. Старши треньорът на отбора на областта и на Барсолона Б - Жерард Лопес определя Шави като най-добрия каталунски играч в историята. Халфът както винаги е скромен и не одобрява подобно изказване. "Най-великият футболист на Каталуния е Пеп Гуардиола", категоричен е плеймекърът.

Господарят на пасовете е тръгнал да върви именно по стъпките на Пеп, а нищо чудно в бъдеще да станем свидетели на техен дуел от треньорските скамейки.

Шави е страхотен пример за подражание. Неговите лидерски качества на терена и харизмата му извън него ще ни липсват. Все пак, новината, че ще замени футболния екип с тренировъчна свирка е известна утеха. Барселона чака завръщането на своя любимец, а щом то стане факт, клубът го очакват светли дни.

Шави: Искам да водя Катар на Мондиал 2022

Шави: Искам да водя Катар на Мондиал 2022

"Мечтата ми е да стана треньор на Барселона", заяви легендарният испанец