Пациентите се връщат в болниците, страхът от коронавируса е преодолян и лекарите работят без страх, за да могат да обслужват пациентите си. Това заяви управителят на НЗОК проф. Петко Салчев в сутрешния блок на БНТ.

През април месец спадът в приема на болниците е бил около 25-30%, но в последния месец се наблюдава увеличение в обема на дейности. През май месец спрямо април месец се отбелязва 114% изпълнение на приема в болниците, отчете проф. Салчев. По думите му в момента болниците ще трябва да реорганизират така дейността си, че да могат да приемат всички хора, отложили лечението си.

От Българската болнична асоциация искат тълкуване на промени в НРД

От Българската болнична асоциация искат тълкуване на промени в НРД

Писмото им е до Кирил Ананиев, Петко Салчев, д-р Иван Маджаров

Не е възможно заради кризата с коронавируса да има източване на суми от НЗОК, увери проф. Салчев. В момента не е нужно да се мисли за актуализация на бюджета на Здравната каса.

Той посочи, че до края на май месец от Касата са платили над 1 300 000 лв. за хоспитализиране на пациентите във връзка със заболяването от коронавирус. Не е имало злоупотреби със средствата на НЗОК през месеците на извънредното положение, породено от коронавируса, подчерта още веднъж проф. Салчев.

Според него проблем е, ако искаме да вкараме електронната рецепта, електронното направление и електронното досие, трябва да започне ежедневното им отчитане. В момента те се отчитат на месечна база и шефът на НЗОК не може да даде данни например за миналия месец за извънболничната помощ.

Близо 700 хил. лв. са заявените плащания за излекувани от COVID-19 пациенти

Близо 700 хил. лв. са заявените плащания за излекувани от COVID-19 пациенти

Сумата е за три месеца, показва справка от НЗОК

Проф. Салчев заяви, че не трябва да се увеличава здравната вноска, защото натоварва населението. Самата здравна система трябва, на базата на здравната вноска, която е определена в момента, да рационализира средствата, така че първо да бъдат доволни пациентите и договорните партньори, обясни шефът на НЗОК.

"Ако не беше лошата НЗОК, не знам, ако имаше много конкуренти, как щяха да се справят през периода на извънредно положение", каза проф. Салчев в заключение.