От Българската болнична асоциация искат тълкуване ще се отработват ли и ще се връщат ли пари, предоставени на болниците по време на извънредното положение.

Писмото е изпратено до здравния министър Кирил Ананиев, председателя на БЛС д-р Иван Маджаров, шефа на НЗОК Петко Салчев и председателя на парламентарната комисия по здравеопазване Даниела Дариткова.

Повод за настояването за тълкуване са промени в индивидуалните договори на болниците за работа при неблагоприятни условия от месец април. 

"Специалните мерки за работа при неблагоприятни условия засягат всички", се казва в писмото и очакват тълкуване на двусмислени текстове, за да има спокойствие в бранша. 

НЗОК и лекарите се разбраха: Болниците няма да връщат пари
Обновена

НЗОК и лекарите се разбраха: Болниците няма да връщат пари

Д-р Кокалов определи ситуацията като "буря в чаша вода"

От ББА се позовават на публични изказвания на шефа на НЗОК и на зам.-министър Жени Начева, както и на официална позиция на БЛС, които вече се противопоставиха на законовото основание да се връщат пари от страна на болниците. Такова основание има заради недостатъчно ясните текстове в НРД, на които от болничната асоциация искат поправки за уточняване на законовите положение, за да няма неясноти.