Буря в чаша вода. По този начин д-р Иван Кокалов, член на Надзорния съвет на НЗОК, определи неправилната интерпретация на протоколите от заседанието на Надзорния съвет, че лекарите ще трябва да връщат парите, отпуснати по време на извънредното положение.

Няма такова решение и то няма логика да се връщат пари, които отиват за заплати, консумативи и т.н., подчерта той пред БНР.

Кокалов напомни, че в Закона за извънредното положение на Касата е било дадено право да се договаря с професионално съсловните организации на лекарите из ъболекарите как ще се финансират и законно са били договорени 85%.

От своя страна д-р Георги Миндов от Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари потвърди, че след като са били публикувани протоколите от заседанието на Надзорния съвет, в цялото съсловие се е създало голямо напрежение.

Лекарският съюз се наостри, че НЗОК ще иска болниците да връщат пари

Лекарският съюз се наостри, че НЗОК ще иска болниците да връщат пари

Това било срамно и недопустимо

Определените пари - 85% бяха определени в методика, договорена между БЛС и НЗОК и там не фитурират текстове за последващо удържане, посочи той и напомни, че на лекарите е било забранено да извършват около 50% от дейността си - профилактични и диспансерни прегледи, но лекарите са били през цялото време на работното си място. Д-р Миндов обясни, че въпросната целева субсидия е само за периода, в който лекарите не са работили в пълен обем - за покриване на риска и закупуване на лични предпазни средства.

Тези пари, които са изплатени като форма на неблагоприятни условия, няма да подлежат на връщане в по-късен етап, увери също той.

Д-р Кокалов заяви, че всички болници вече са получили въпросните 85%, чийто смисъл е системата да продължи да функционира дори въпреки че се е наложило държавата да забрани някои от дейностите.

И зъболекарите категорични, че няма да връщат пари на НЗОК

И зъболекарите категорични, че няма да връщат пари на НЗОК

Напомнят, че средствата са им били дадени заради пандемията

Той обясни, че още няма ясна информация колко струва лечението на пациенти с коронавирус. По негови думи лечението на COVID-19 няма нужда от пътека, проблемът идвал от продължителността на рехабилитацията, тъй като този престой коства средства, защото болният идва с редица други заболявания и те също трябва да се лекуват.

По тази причина той посочи, че там, където се лекуват такива форми, ще се плаща според отчета, а не само 85%.

Според д-р Кокалов, ако няма изненади и събираемостта на здравните вноски не прекъсва, бюджетът на НЗОК ще издържи на пандемията.

По-късно през деня от БЛС съобщиха, че се е провела среща в Министерство на здравеопазването, на която е било потвърдено, че няма да се отработват или връщат пари на НЗОК от договорените 85%.

Припомняме, сред лекари и болници се породи напрежение, след като се появи иормациянф, че НЗОК възнамерява да накара медицинските лица да върнат част от парите, отпуснати за времето на извънредното положение. Зъболекарите са били подпомогнати с 4 млн. лева.

От Българския лекарски съюз определиха "срамно" и "недопустимо" подобен въпрос да стои на дневен ред в момент като този.

Вчера зъболекарите също заявиха, че отказват да връщат пари на НЗОК.