Никъде в анекса и методиката, която са обсъждали Българският зъболекарски съюз и Българският лекарски съюз, няма дума, която да казва връщане на пари или отработване на пари. Това стана ясно от думите на председателя на УС на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков пред Bulgaria ON AIR.

Припомняме, сред лекари и болници се породи напрежение, след като стана ясно, че НЗОК възнамерява да накара медицинските лица да върнат част от парите, отпуснати за времето на извънредното положение. Зъболекарите са били подпомогнати с 4 млн. лева.

От Българския лекарски съюз определиха "срамно" и "недопустимо" подобен въпрос да стои на дневен ред в момент като този.

Д-р Шарков заяви, че има неразбиране на заболекарската професия. Според него такива изказвания трябва да се правят в присъствието на представители на Българския зъболекарски съюз, за да може да им бъде разяснено.

Като пример в международен план той подчерта, че за зъболекарите в Ломбардия държавата е осигурила по 2500 евро безвъзмездно месечно възнаграждение за поддържане на клиниките, осигуряване на лични предпазни средства и осигуряване на заплати на зъболекарите и работещия персонал.

Лекарският съюз се наостри, че НЗОК ще иска болниците да връщат пари

Лекарският съюз се наостри, че НЗОК ще иска болниците да връщат пари

Това било срамно и недопустимо

"Ще се срещнем с надзора на НЗОК и на тази среща ние ще изразим нашата позиция - ние няма да връщаме и няма да отработваме пари. Тези пари бяха дадени за работа при неблагоприятни условия и да задържим и без друго крехката дентална помощ", категоричен бе председателят на БЗС.

Той заяви, че в момента зъболекарите са оборудвани "като космонавти в капсула преди и по време на излитане". По негови думи са взети са всички предпазни мерки, тъй като те също са на първа линия.

Д-р Шарков посочи, че в самото начало, когато е нямало лични предпазни средства, още на 19 март от БЗС са изпратили до колегите си ръководство за поведение при работа в условия на пандемия. По негови думи първоначално доста от кабинетите са спрели работа, но постепенно са се върнали на работното си място.