Българският лекарски съюз потвърди, че възнамерява да атакува в съда „служебния” рамков договор, който смята НЗОК да въведе като валиден за здравната помощ в страната от 1 април, след като преговорите по Национален рамков договор 2016 се провалиха.

Надзорният съвет на НЗОК излиза с предложение за нов на практика Национален рамков договор – нещо, с което БЛС не може да бъде съгласен. Затова и считаме този акт за напълно незаконосъобразен”, заяви председателят на Лекарския съюз Венцислав Грозев на пресконференция в БТА по тази тема, както и по темата за Национална здравна карта.

Грозев цитира поредица от членове от законодателството, които доказват, че въвеждането по служебен път на нов Рамков договор противоречи на действото законодателство, като подчерта, че действията на Надзорния съвет противоречат на основните принципи на договорното начало.
Грозев предупреди, че вариант за протестни действия също не е изключен, като това ще бъде също тема на Националното съвещание на 25-ти този месец.

Намираме се в дяволски кръг, който няма да донесе нищо добро на системата, а и на българския пациент, предупреди Грозен и допълни: „Една такава деликатна система като здравеопазването не бива да бъде сътресявана на всеки 15 минути.

Той посочи, че българският лекар и българският пациент се намират в една лодка и изрази несъгласие с продължаващата тенденция лекарите да бъдат изкупителна жертва.

Същите тези мушмороци и измамници, както ги наричате, и в момента продължават да ви оперират, да бдят над децата ви и родителите ви, тези мушмороци, които са обвинявани непрестанно в корупция и измами”, възкликна шефът на БЛС и възмутено поиска обвинения да се сипят след доказателства.

Грозев посочи, че и досега има само една болница с наказание – в Търговище, а никой не е посочил името на болницата, в която има шкаф, пълен с лични карти, които се съхраняват, за да се точи Здравната каса.

Венцислав Грозев заяви, че при преговарянето по новия рамков договор от лекарският съюз са видели много положителни неща. Това, заради което е гласувано против, е неяснотата и липсата на конкретика по много точки.

Грозев посочи като съществен пример лечението на онкологичните заболявания, за които се иска комплексно осигуряване на лечението. „Болниците, които могат да осигурят това в страната, се броят на пръстите на едната ми ръка. Болните в България са 37 000”, заяви Венцислав Грозев. Искането за комплексност е много добро, но е пожелание. Дано в бъдеще да можем да изградим такива комплекси, които да предлагат това, но в момента трябва да лекуваме болни в момента хора така, както можем, обясни Грозев.

Проф. Огнян Хаджийски, зам.- председатели на БЛС, пък се спря на въвеждането на пръстов идентификатор, като призна, че той действително е бил  „пръст в раната” на БЛС. Според него обаче  управляващите е можело да си го въведат и без да намесват Рамковия договор, а по административен път.

В момента цари административен хаос, административна паника, в момента виждаме пълна административна безпомощност от страна на всички институции. Наближава 1 април, а те са в пълна безизходица, която обаче може да доведе до много трагична ситуация в цялото здравеопазване, предупреди Хаджийски.