Мозъкът е между органите, които страдат от коронавируса. За това предупреди академик Лъчезар Трайков от Медицинския университет-София в сутрешния блок на БНТ.

По думите му мозъкът най-трудно се поддава на дълголетието

Той обясни, че лекарите никога не са твърдяли, че мозъкът е абсолютно защитен от инфекцията, защото една инфекция няма как да влезе в тялото без да засегне именно мозъка. Малък е процентът от оплакванията, които се дължат на засягане на нервната клетка, каза академик Трайков.

1463 са новите случаи на коронавирус, излекуваните са 346

1463 са новите случаи на коронавирус, излекуваните са 346

Направени са 13 303 диагностични теста...

Мозъкът е една ценна материя и има една преграда повече от това, което имат останалите органи. Не всичко, което плува из кръвта стига до мозъка. Има антитела в мозъчната течност, но при много малък брой пациенти - между 5 и 10%, изтъкна академикът.

При малък брой пациенти неврологичната симптоматика се дължи на директното засягане на мозъка, поясни ректорът на Медицински университет. Той отбеляза, че загубата на вкуса и мириса били от първите таргети за наличието на коронавирус, като има пациенти, които нямат никакви други симптоми освен загубата на обонянието. Тези пациенти задължителнo трябва да се тестват за COVID-19.

Близо 1/3 от българите вече са преболедували коронавируса

Близо 1/3 от българите вече са преболедували коронавируса

48% все още не желаят да се ваксинират

Според академик Трайков локдаунът и мерките ни спасяват не от вируса, а от пикове, които са изпитание за здравната система. Ние трябва да свикнем с вируса и да се нагласим психически с него. Трябва да свикнем, че вирусът ще е тук сред нас много време, но да се надяваме, че чрез ваксинация ще бъде в по-ниския диапазон на границата, категоричен бе той.

По думите му маските са категорично един от начините за ограничаване на пиковете на коронавирус. Още има много да учим за вируса, призна академик Трайков и допълни, че когато се стигне до лесни заключения или не се търси достатъчно добре, или не се разпознава достатъчно добре.

Бургазлии без интерес към безплатните антигенни тестове
Обновена

Бургазлии без интерес към безплатните антигенни тестове

Пациентите, които се тестват, трябва да имат направление от личен лекар