Хроничното бъбречно заболяване (ХБЗ) засяга 10% от възрастните хора - сочи едно от най-мащабните проучвания от реалната клинична практика, проведени досега.

Информацията за него дава представителството на AstraZeneca. Проучването е обхванало 2.4 млн. пациенти от Европа, Канада и Израел и разкрива голямата тежест, което заболяването има и върху пациентите, и върху здравните системи. Направено е в периода 2018 - 2021 г. от 15 изследователски центъра.

То установява и още един факт - от тях 2 от 3 пациенти не са били диагностицирани. Тези пациенти са изложени на висок риск от смърт.

Хроничното бъбречно заболяване е нарастващо здравно бреме с все по-голям принос към общата смъртност, значителни финансови разходи и въздействие върху здравните професионалисти. Всяка година между 6-9% от пациентите с ХБЗ умират. Освен това, хроничното бъбречно заболяване е водещата причина за хоспитализации и здравни разходи, свързани със съпътстващите заболявания като сърдечна недостатъчност (СН).

Въздействието на ХБЗ се очаква да нарасне през следващите години, като общият брой случаи и разходите за контрола на заболяването ще се увеличат още повече.

ХБЗ е сериозно, прогресивно състояние, засягащо близо 850 млн. души по света. То е свързано с намаляваща бъбречна функция. Най-честите причини за развитието му са диабет, хипертония и гломерулонефрит. ХБЗ се свързва със значителна заболеваемост на пациентите и повишен риск от сърдечносъдови събития, като сърдечна недостатъчност и преждевременна смърт. В най-напредналия си и тежък стадий, ХБЗ прогресира до степен, в която се налага диализа или бъбречна трансплантация.