1200 розови балона полетяха в небето днес в 13 ч на обяд в столицата над Моста на влюбените до НДК. Жестът - в памет на починалите жени от рак на гърдата през миналата година.

Събитието е по повод Международния ден за борба с рака на гърдата и се организира от Първа САГБАЛ "Света София", съвместно със Столична община (СО) и фондацията "Една от осем" на водещата Нана Гладуиш и Български форум на бизнес лидерите.

Събитието провокира и кампания - информационна и профилактична за жените, която ще се проведе под формата на безплатни прегледи през октомври - в Първа САГБАЛ "Света София", УМБАЛ "Георги Странски" - гр. Плевен, и УМБАЛ "Св. Марина" - гр. Варна.

Над 3500 жени годишно са диагностицирани с рак на гърдата у нас. Според данни на Световната здравна организация, това е най-разпространеното онкологично заболяване в света.

Ракът на гърдата вече е най-срещаният рак, изпревари рака на белия дроб

Ракът на гърдата вече е най-срещаният рак, изпревари рака на белия дроб

Ракът на белия дроб беше най-често срещаният тип през последните две десетилетия

Зам.-кметът по финанси и здравеопазване на СО Дончо Барбалов посочи, че кметството подкрепя кампанията за девета година. Не трябва да забравяме, че превенцията е важна и в тази насока се инвестира, каза той, давайки за пример болниците 1 АГ и Шейново, в които по думите му има най-добрата апаратура, специалисти и прегледи.

Антонина Топалова от фондация "Една от осем", която е преминала през болестта, коментира, че само жените, които са минали през това изпитание, могат да бъдат полезни с емпатия. Трябва да подчиним болестта на живота, а не обратно, обърна се тя към жените.

Открит в ранен стадий, ракът може да бъде овладян, добави Топалова. Тези 3000 жени диагностицирани всяка година не знаят пътя на пациентите - химеотерапевт, лъчетерапевт. Именно фондацията има роля да разкаже през какви стъпки трябва да се мине, но лечение трябва да започне веднага, обясни тя.

Антонина Топалова е категорична, че в България вече няма проблеми по отношение на лечението като страна от ЕС и всички лекарства от целия свят се прилагат и тук, като имунотерапия. Трудностите обаче са от емоционален характер, трябва психологическа подкрепа - споделяне, да излязат потисканите чувства от сърцето, по възможност със специалист, посъветва тя.