Ракът на гърдата е изпреварил рака на белия дроб като най-честата форма на болестта. Това обявиха от Световната здравна организация (СЗО), цитирани от "Ройтерс".

"За първи път ракът на гърдата вече е най-често срещаният рак в световен мащаб", заяви Андре Илбауи, специалист по рака в СЗО, на пресконференция преди Световния ден за борба с рака в четвъртък.

Мамолози настояват за увеличение на клиничната пътека за лечение на рак на гърдата

Мамолози настояват за увеличение на клиничната пътека за лечение на рак на гърдата

Те искат биопсията да бъде обособена в отделна клинична пътека

Ракът на белия дроб беше най-често срещаният тип през последните две десетилетия, но сега е на второ място, преди колоректалния рак, който е третият най-разпространен, уточни Илбауи.

Той отбеляза, че затлъстяването при жените е често срещан рисков фактор за рак на гърдата и също така увеличава заболяването от рак като цяло.

Тъй като населението в световен мащаб нараства и продължителността на живота се увеличава, ракът се очаква да стане все по-често срещан, като през 2040 г. ще достигне до 30 милиона нови случая годишно от 19,3 милиона през 2020 г.

Пандемията от коронавируса нарушава лечението на рака в около половината от изследваните страни, подчерта Илбауи, посочвайки закъсненията в диагностиката, здравните работници са под изключителен стрес и засегнатите изследвания.

Български учени в проект за ранна диагностика на рак на гърдата

Български учени в проект за ранна диагностика на рак на гърдата

През 2015 г. са отчетени 1300 смъртни случая и около 4000 новодиагностицирани