Медицинските специалисти с положителни проби за коронавирус, установени до момента, са 2664, но активни към 5 ноември са 1276. От тях 90 се лекуват в болница, а 7 се намират в интензивни отделения. С данни за излекуваните, пациентите в болница и заразените медици започна редовния си брифинг здравният министър Костадин Ангелов.

Към 5 ноември заетостта на леглата, отделени за коронавирус, е 30%, а на местата в интензивните отделения - 20%. Навлизаме в изключително сериозна фаза на епидемията в страната, предупреди Костадин Ангелов и призова за съзнание и разум: Маската спасява човешки живот, намалява болните, които имат нужда да постъпват в болница. Избягвайте събиранията, струпванията, ограничете пътуванията и пътувайте само когато е сериозно необходимо.

Най-важната мярка е да проявим и да мислим за всеки човек, който е до нас, за нашите близки и познати. Той благодари на всички българи, които спазват мерките и препоръките.

През есенно-зимния сезон процентът на положителни ще се увеличи и това е очаквано, посочи той.

Ангел Кунчев настоява за по-строги мерки

Ангел Кунчев настоява за по-строги мерки

Не споделям оптимизма на част от управляващите, заяви главният здравен инспектор

Здравният министър увери, че има достатъчно количества предпазни средства. Днес пристига още количество 1700 флакона "Ремдесивир" и нямаме недостиг от това лекарство. Той призова да не се гледа на лекарството "Ремдесивир" като на панацея. Всеки един медикамент, който се прилага за лечение на коронавирус, има странични ефекти, предупреди проф. Ангелов. Преценката за лекарствата, които се прилагат и риска от тях, принадлежи на лекаря.

Всяка една болница от началото на епидемията до момента работи по протоколи, достъпни в света и доказали своята ефикасност. Всички болници, които имат опит в лечението на коронавирус са обединили усилията си и са разработили единен протокол за лечение на коронавирусна инфекция, изтъкна здравният министър.

Няма специфичен медикамент за лечението на вируса, подчерта Ангелов и изрази надежда ЕК успешно да приключи ваксините, а през април те вече да бъдат в България.

Нито едно лечебно заведение няма право да откаже помощ на пациент, категоричен бе здравният министър и призова за допълнителни портали за спешната медицинска помощ.

Ако се спазват най-простичките мерки, все по-регулярен ще бъде потокът от пациенти към лечебните заведения. Тези мерки не могат да спрат разпространението на коронавирус и са много малко местата на изолирани колективи. В момента коронавиръст се разпространява дифузно, но можем с адекватни мерки да се контролира, посочи здравният министър.

Според проф. Ангелов, ако хората не вярват в заповедите на здравния министър и думите на лекарите няма да постигнем медицинския резултат. Има забавяне на линейки, в София е най-големият натиск, предупреди той.

"Системата като система е обезпечена", увери здравният министър. За 6 месеца България е готова напред с лични предпазни средства. Спасението по единично вече не е решение за никого, посочи проф. Костадин Ангелов.

Днес той ще поиска структурите на Министерство на правосъдието да подкрепят Регионалните здравни инспекции в сферата по уведомяване на карантинираните. Засега няма нужда от командироване на военни служители, които да оказват помощ на лечебните заведения. 

Ръстът на смъртността от коронавирус не се дължи на здравната система, а на това, че хората продължават да търсят лекар късно, предупреди здравният министър, който наблюдава, че има едно подмладяване на заразените.

"Не се самолекувайте и не започвайте панически употребата на медикаменти. Чуйте се с вашия лекар и направете възможно да се видите със специалист, който да ви посъветва какво да направите", призова проф. Ангелов хората.