Ние ще трябва да удължим мерките и след 12 ноември като всички предвидени мерки трябва да останат до края на ноември или за по-дълъг период. За това настоя главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на седмичния брифинг за разпространението на пандемията.

Кунчев заяви, че не е оптимист и не споделя твърденията на част от управляващите за това, че при този темп на спазване на тази мерки и нарастване, ще постигнем кой знае какви резултати. Опитваме се от много малки мерки да получи ефект, посочи той.

4 054 нови случая на коронавирус, 54-ма починали

4 054 нови случая на коронавирус, 54-ма починали

13 203 теста са проведени за денонощие

Трябва да се ограничи работното време на всички заведения до 22:00 - 22:30 ч., да се ограничи присъствието на работното място до 50%, да се преустановят всякакви извънкласни дейности, висшите учебни заведения да преминат в дистанционна работа, изключение трябва да има само за медиците и провеждането на упражненията им.

Снимка 503960

Източник: news.bg

Също така да се преминава на дистанционно обучение от 5 клас и то по области, а не по индивидуално решение на директорите на учебните заведения.

Кунчев счита, че е редно да се въведе отново зелен коридор за възрастните хора и те да пазаруват до 8 до 10.30 ч., а в останалото време да им бъде забранено.

1276 са медицинските лица, заразени с коронавирус - 90 се лекуват в болница

1276 са медицинските лица, заразени с коронавирус - 90 се лекуват в болница

Спазвайте мерките и дистанция, призова Костадин Ангелов

По отношение на медицинския персонал следва да не се прилага 10-дневна карантина, а да бъдат освобождавани от карантина и да останат на работа след отрицателен ПСР тест след тридневния контакт със заразен.

Спешно трябва да се дадат правомощия на здравния министър да командирова медицински специалисти от различни лечебни заведения.

Държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев се противопостави на налаганата теза за "тотален хаос в системата". "Къде е хаосът? В това че колегите не могат да се приберат в по седмица вкъщи? Не е честно да се отнасяме така към тях", призова здравният инспектор.

Снимка 503961

Източник: news.bg

В момента в болниците в България се лекуват 3 200 души и те получават пълната медицинска помощ, увери Кунчев.

Асен Балтов призова личните лекари да се ангажират повече

Асен Балтов призова личните лекари да се ангажират повече

Натискът на болниците е изключително сериозен, отчита Балтов

Положението в Европа е изключително тежко, целият континент е в тъмно червен от всяка гледна точка. На 17 място сме по заболеваемост в ЕС и на четвърто място на Балканския полуостров. По смъртност сме на 10 място в ЕС и на 4 място на Балканите. До нивата на Чехия и Белгия ще стигнем при 10 000 новозаразени и над 300 смъртни случаи дневно, обясни Ангел Кунчев, неизключвайки това да се случи при неспазване на мерките. По области в страната само Видин, Добрич и Силистра остават в оранжевата зона.

анкета

Ще се справим ли при втората вълна на COVID?

Виж резултати

Да, властите държат положението 7.3%

Пълен хаос е 46.4%

Не, но това е пандемия 7.8%

Всичко зависи от личната отговорност 27.2%

Каква вълна - какъв вирус! 11.2%

Снимка 503962

Източник: news.bg

Снимка 503963

Източник: news.bg