Натискът върху болниците е изключително сериозен особено в столицата. Това заяви директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

Той настоя за диференцирано лечение на пациентите, защото натискът върху болниците, призна проф. Балтов. Болниците се затрупват и от пациенти, които биха могли да бъдат обслужени и наглеждани от личните си лекари. В момента този триаж се извършва от болниците.

21 533 са засегнатите от коронавирус в столицата, 15 980 от тях са на домашно лечениеБроят на разкритите легла в София след заповедта на министъра е 3000, от които 250 са за интензивно лечение, тоест за хора в крайно тежко състояние. 713 души в момента се намират в болница, а 107 от тях са в интензивните отделения.

Асен Балтов призова за по-сериозно включване на личните лекари в борбата с пандемията.

При първите симптоми на неразположение си останете вкъщи, не ходете на работа. Ако проблемите се засилват, потърсете помощ от личния лекар, нека той знае какво е вашето състояние, призова Балтов.

"Ако личният лекар поеме отговорността за леките пациенти, то когато те имат нужда от лечение в болницата, нас много ще ни облекчи", допълни той.