13% от заразените с коронавирус се приемат за болнично лечение, но в момента пулмологът д-р Александър Симидчиев е притеснен от бързото нарастване на броя на заразените.

В болница влизат хора, които са достатъчно тежки - с нужда от венозна медикаментозна терапия и такива, които имат нужда от обдишване. Според него медиците са се научили да лекуват по-добре COVID-19, смъртността спада, има вече и по-адекватни протоколи за извънболничната и болничната помощ.

Здравната система все още се справя, легла може да се разкрият още, но не може бързо да се реагира с кадровия състав, тъй като един лекар се създава след 11 години обучение и практика. Затова и трябва да се мисли с хоризонт 10 години напред,

Голям проблем според Симидчиев е това, че българите не са дисциплинирани: в България около 1 млн. - 1 500 000 души не обръщат внимание на мерките. Това са преобладаващо активни хора, които стават прекрасно средство за пренасяне на инфекцията.

Хората се държат като в детска градина. Според Симидчиев обаче ако малко повече се обясняваше защо трябва да се носят маски, щеше да е много по-логично хората да спазват мерките. По думите му трябва по-малко да се говори за цифрите, а много повече да се обяснява защо се предприема дадена мярка.

В момента няма грипна обстановка, коментира още Симидчиев. Неговата прогноза е и че заради мерките самите грипни вълни ще бъдат тази година много по-леки и слаби, а разпространението им "потиснато от коронавируса".

Пулмологът поясни, че при температура под и до 38 градуса тя не е добре да се сваля медикаментозно, защото това е естествения механизъм на организма за мобилизация на имунната система. Вече над 38 градуса температурата действа обратно и тя трябва да се лекува.