144 млн. лева ще изплати НЗОК на болниците за май тази година. Това решиха надзорниците на касата на днешното си заседание.
От Здравната каса ще изискат от районните здравноосигурителни каси информация как и какви месечни суми са разпределени на болниците. Това каза пред журналисти председателят на надзорния съвет Кирил Ананиев след заседание на надзорниците.

От районните каси ще искат и анализ за разхода на направленията в извънболничната помощ. Разходът на НЗОК за болнична помощ месечно са в рамките на 137 млн. лева, като се очаква за май той да достигне 144 млн. лева, уточни Ананиев. Той увери, че няма притеснение за повишената сума, тъй като Касата плаща и за някои нови дейности.

От надзорния съвет на касата са приели отчета за бюджета на НЗОК за първите 4 месеца, като са приети и плащанията за май, но ще обсъдят варианти за ограничаване на разходите за лекарства, за медицински изделия и за болници.

Ананиев добави, че надзорният съвет ще настоява да има промени в някои нормативни актове, чрез които да се дадат определени правомощия на НЗОК, тъй като сега на друго равнище се взимат решения, които НЗОК трябва да изпълнява.

Касата заявява, че парите за направления не са по-малко

Касата заявява, че парите за направления не са по-малко

Твърденията не отговарят на истината

Според него от НЗОК трябва да участва в определянето на размера на степента на реимбурсирането на лекарствата. Ако не участваме в определянето на правилата, ние сме просто едни изпълнители и в крайна сметка цялата отговорност пада върху нас, а ние нямаме полезни ходове, каза още Ананиев.

Рано е да се каже, че НЗОК ще има 117 млн. лева дефицит, смята Ананиев. Според него от отстъпки на лекарства се очаква в бюджета на НЗОК да постъпят около 100 млн. лв. Той не се ангажира да прогнозира каква сума се очаква от надсъбрани здравноосигурителни вноски. За април разходите за болнична помощ са 137-138 млн. лв.

Орязаният бюджет не пречи на болниците, уверяват от Касата

Орязаният бюджет не пречи на болниците, уверяват от Касата

НЗОК промени средномесечната стойност, като я намали от 137 млн. на 133 млн. лева

"Разликата идва оттам, че от 1 април влезе в сила новия Национален рамков договор (НРД), който включва нови дейности и апаратура. След това обаче идват други фактори като сезонност и ще се справим в рамките на годишния бюджет", увери Ананиев.

Относно протеста на лекарите, че са намалени бюджетите по региони, Ананиев каза, че в болничната помощ се създавало изкуствено напрежение. Шефовете на болниците не били обърнали внимание, че в договорите им с НЗОК е записано, че освен 3% изтегляне на средства за първо тримесечие, имали право на още 3%. По думите му: "те ще разберат, че не ги финансираме на старата база, а има един допълнителен ресурс, който ще покрие част от разходите".

Ананиев обясни, че подготвят нормативни промени и искат да участват в размера на реимбурсирането. Очакваната стойност на отстъпките от лекарства за тази година е 98-100 млн. лева. Според председателя на надзорния съвет на касата ще бъде засилен контрола в онкологията.

Приеха оставката на шефа на онкодиспансера в Пловдив
Обновена

Приеха оставката на шефа на онкодиспансера в Пловдив

Пациенти и медици говорят за икономическа атака в полза на частни клиники

Припомняме, преди година имаше обвинения към онкодиспансера в Пловдив. През ноември 2016 шефът на онкодиспансера д-р Красимир Вальов хвърли оставка, след като бе подложен на жесток натиск след разкритията за порочни практики в общинското лечебно заведение.

Преди ден директорът на столичния онкодиспансер д-р Валентин Ангелов подаде оставката си, след като срещу него бяха повдигнати обвинения в безстопанственост.