Нов случай на морбили е регистриран в столичния квартал "Надежда", съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести пред bTV.

Случаят е на 16-годишно момче, което е диагностицирано с тази дребна шарка. Общо заболелите са 32-ма за страната.

4-месечно бебе в Хасково е със съмнение за морбили

4-месечно бебе в Хасково е със съмнение за морбили

Детето е от симеоновградския квартал "Лагера"

По думите му се очаква потвърждение на съмненията за морбили при 4-месечно бебе в Хасково. Случаят стана известен вчера, 21 февруари. Проф. Кантарджиев обясни, че родителите, които са срещу ваксиниране на децата са малко, но са много шумни.

Предишната епидемия на морбили в България е от 2017 г. Тогава е имало 165 случая на заразата. Те са били в Монтана, Пазарджик и Пловдив.

Тогава 89% от бума на пациентите с морбили са били от ромската общност, а 41% са били неваксинирани.

32 са вече случаите на морбили у нас

32 са вече случаите на морбили у нас

Имало достатъчни количества ваксини, успокояват от Здравното министерство

По данни на Националния център по обществено здраве и анализи, извършените имунизации за 2018 г., включително за морбили, е 92,9 % - за деца на 13 месеца за първа имунизация. Ваксинацията трябва да е 95%.

София има достатъчно ваксини, заяви общопрактикуващият лекар Гергана Николова. Според нея недостигът на ваксини в някои райони на страната може да се дължи на това, че т.нар "антиваксъри" масово са започнали да си имунизират децата.

Един от районите с недостиг на ваксини срещу морбили е Враца, а там обясниха и че обикновено заразата тръгва от хора с ниска здравна култура, казват лекарите.

Хомеопатът д-р Атанас Михайлов припомни, че при ваксините има и нежелани реакции и че етикетът на ваксината трябва да се чете.