Общо 32 случая на морбили са регистрирани у нас.

26 случая са съобщени от РЗИ-Благоевград, 4 - от Столична РЗИ, 1 - от РЗИ-София област и 1 - от РЗИ - Хасково.

Те са разпределени в следните възрастови групи:

  • под 1 г. - 7 случая;
  • 1-4 г. - 16 случая;
  • 5-9 г. - 4 случая;
  • 10-14 г. - 1 случай;
  • 15-19 г. - 1 случай;
  • 25-29 г. - 2 случая;
  • 35-39 г. - 1 случай
Ваксинират срещу морбили столичани в мобилен кабинет в кв. "Христо Ботев"

Ваксинират срещу морбили столичани в мобилен кабинет в кв. "Христо Ботев"

Поставят се ваксини на всички деца от 13-месечна до 18-годишна възраст

Морбили (дребна шарка) е инфекция, която се предава по въздушно-капков път. Инкубационният период на заболяването е до 21 дни и продължава обикновено около 9-10 дни.

Оплакванията започват най-често с хрема и кашлица, повишена температура, зачервени и оточни конюнктиви. Температурата се повишава до 39-40 градуса и се появява характерен обрив - първо по лицето, шията и гръдния кош. Възможно е да се проявят усложнения от страна на сърдечно-съдовата, белодробната или централната нервна система.

Източник на зараза е само човекът. Заразяването става по въздух - при близък контакт най-вече в затворени помещения. След преболедуване се изгражда траен имунитет.

Министър Ананиев: Ваксинирайте децата си!

Министър Ананиев: Ваксинирайте децата си!

Някои заболявания са с дългосрочни последици…

Още на 14 февруари на всички регионални здравни инспекции в страната е разпоредено да установят всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема и незабавно да бъдат ваксинирани срещу морбили, паротит и рубеола. Съгласно Имунизационния календар на децата се поставят безплатно задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола след навършване на 13-месечна възраст и реимунизация срещу морбили, паротит и рубеола на 12-годишна възраст.

От Министерството на здравеопазването уверяват, че са осигурили достатъчни количества ваксина срещу морбили, паротит и рубеола и апелират родителите сами да потърсят личния си лекар, ако детето им не е ваксинирано.

20-годишен връх на морбили в Европа заради антиваксърите - 60 000 болни за година

20-годишен връх на морбили в Европа заради антиваксърите - 60 000 болни за година

Твърдения срещу ваксини от социални мрежи и популисти застрашават живота на всички

Същевременно от УМБАЛ "Св. Анна" съобщиха, че най-малкият пациент (на 4 месеца) от хоспитализираните в Инфекциозното отделение вече е изписан. Предстои изписването на още две деца.

Всички пациенти с морбили, които имат придружаващо заболяване пневмония, остават за болнично лечение, заяви началникът на Инфекциозното отделение д-р Петър Петров.