Ваксинират столичани срещу морбили в мобилен кабинет в кв. "Христо Ботев", съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Заради последните съобщения на Столичната здравна инспекция за нови случаи на заболели от морбили на територията на софийския квартал, днес се проведе среща за координиране на действията на здравните и общинските власти за ограничаване разпространението на заболяването в града.

От утре в кв. "Христо Ботев" ще бъде разположен мобилен кабинет с екип, където ще бъдат поставяни ваксини срещу морбили на всички деца от 13-месечна до 18-годишна възраст, които са без данни за имунизация или с пропуск в имунизационния статус.

Три нови случая на морбили - болните не са имунизирани

Три нови случая на морбили - болните не са имунизирани

Министерството на здравеопазването издирва всички от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация

Министерството на здравеопазването е изпратило указания до всички Регионални здравни инспекции за предприемане на мерки за ограничаване на разпространението на заболяването. Една от тях е всички общопрактикуващи лекари в страната да установят неимунизираните лица от 13-месечна до 18-годишна възраст и незабавно да бъдат ваксинирани срещу морбили.

От здравното министерство призовават родителите сами да потърсят общопрактикуващия си лекар при пропуск в имунизационния статус на детето си.

Инкубационният период на болестта е средно 9 до 21 дни, а симптомите силно наподобяват тези на остра вирусна инфекция. Заразяването става по въздушно-капков път. Усложненията от морбили както при възрастни пациенти, така и при деца могат да са много тежки, а смъртността е 1 на 1000 случая.

Министър Ананиев: Ваксинирайте децата си!

Министър Ананиев: Ваксинирайте децата си!

Някои заболявания са с дългосрочни последици…