2 млн. жени годишно умират заради заболявания, свързани с диабет. Сърдечно-съдовата смъртност, свързана с диабет, е повече при жените, отколкото при мъжете.
През 2015 г. в света има над 415 млн. диабетика. Половината от тях са жени. Това заявиха на пресконференция в БТА ендокринолозите проф. Анна-Мария Борисова и проф. Цветалина Танкова.

Повод за събитието е Световният ден за борба с диабета - 14 ноември. Тази година кампанията е под надслов "Жени и диабет - нашето право на здраво бъдеще". От тази дата започва и Националната информационна кампания "Когато мислиш за своята кръвна захар, помисли и за сърцето си!".

Проф. Анна-Мария Борисова обясни, че тези заболявания са 10 пъти по-тежки при жените, отколкото при мъжете. 40% от жените под 30-годишна възраст имат диабет.
16% от бременните жени имат някаква форма на повишена кръвна захар, отчита статистиката у нас. Това е равно на усложнения на бременността, риск за живота и здравето и на майката, и на плода, заяви проф. Борисова.

Няма официална статистика колко от бременните жени в България имат диабет, тъй като не всички са се изследвали, признаха ендокринолозите. 

Проф. Борисова припомни, че до 6-ия месец бебето няма собствена щитовидна жлеза. Тиреоидните хормони идват само от майката, за това всяка бременна трябва да си изследва щитовидната жлеза.

Според проф. Цветалина Танкова около 10-13% от бременните жени с диабет, са били болни и преди да забременеят. Тревожна е цифрата на бременните с асистирана репродукция - висок процент от тях имат диабет. Жените в България много често раждат над 30-годишна възраст, поясни ендокринологът като поясни, че това също е сред рисковите фактори.

Най-важно за здравето на бременната с диабет е екипният подход на медиците - да си взаимодействат офталмолог, медицинска сестра, гинеколог, ендрокринолог. Бременната жена с диабет трябва де се лекува само с инсулин по време на бременността. От м.г. се реинбурсират инсулиновите помпи, припомни проф. Борисова. Освен лечението с инсулин е важен и контролът на кръвната захар.

Според бившия здравен министър е важно да се въведе Национална правителствена програма за мониторинг на незаразните заболявания - диабет включително. В света има епидемия от затлъстяване, а то води към диабет. Наше е правото на здравословно бъдеще - и за майката, и за създаване на здраво поколение, каза проф. Борисова.

През 2012 г. недиагностицираните диабетици са били 30%. През 2017 г. те са 50%. При това изследване лекарите поименно са извикали хората, диагностицирани с преддиабетни показатели. Половината от хората с предиабет са станали диабетици 5 г. по-късно, обясни бившият здравен министър. В света половината от диабетиците не са диагностицирани, у нас - между 30 и 50% от диабетно болните не знаят, че имат диабет.

Захарен диабет тип 2 е самостоятелен рисков фактор за сърдечна недостатъчност. Диабетиците със сърдечна недостатъчност живеят по-кратко, уточни лекарят.

80% е артериалната хипертония при диабетиците у нас. У нас 33% от населението има затлъстяване и 37% страда от наднормено тегло. Това е предпоставка за нарушение на мазнините в кръвта. Диабет и затлъстяване вървят ръка за ръка, предупреждават лекарите.

65% от смъртността в България се дължи на сърдечно-съдовите заболявания. Ние сме първенец в Европа по този вид смъртност. Докато сърдечносъдовата смъртност в Европа намалява, у нас тя намалява с много по-бавни темпове, отколкото в другите страни.

Лекарите препоръчват всеки човек да погледне рисковите фактори за развитие на диабет и да си отговори дали има някой от тях. Този въпросник е задължително да бъде прегледан от бременните. Сред рисковите фактори са фамилна обремененост, високо кръвно, анамнеза за репродуктивни неудачи, асистирана репродукция, жени, родили дете над 4 кг, жени с кистозни яйчници - наличието само на един рисков фактор води тази бременна жена до диабет.

65% от хората с диабет умират от сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания. Ако човек има само диабет и няма други заболявания, то неговият живот е с 6 г. по-кратък, каза проф. Танкова.

Когато искаме да контролираме диабета, трябва да следим и артериалното налягане, и теглото, препоръчаха ендокринолозите.

Лицата с диабет да се хранят здравословно, да имат активна физическа дейност, препоръча проф. Борисова. Здравословната храна е плодове и зеленчуци, допълни бившият здравен министър.