В България има сериозен недостиг на лекарства. Причините за това са три, съобщи пред БНР председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев. Само за година от пазара ни са изчезнали 160 медикамента, сред които и животоспасяващи, а 450 лекарства са търсени на онлайн платформата за сигнализиране на недостиг.

450 лекарства са трудно откриваеми у нас

450 лекарства са трудно откриваеми у нас

През 2018 г. от българския пазар са изтеглени 158 медикамента

По думите му едната причина е много старата система за ценообразуване в страната, което прави България неинтересен пазар за големите фирми и те се изтеглят. Затова през последните 5 години са дерегистрирани над 1600 лекарствени продукта.

Заявлението реекспорт все още е законно. Това е причината да липсват скъпите животоспасяващи лекарства, обясни Вълев. "Новото явление е във връзка с верификацията - не всички производители имат готовност да произведат нови опаковки с новите кодиращи маркировки. И към момента има липса на цели серии лекарства", каза председателят на Националната аптечна камара.

По-скъпи хляб, гориво и лекарства сме купували през март

По-скъпи хляб, гориво и лекарства сме купували през март

Месото и яйцата обаче са били по-достъпни

По думите му страната ни няма министерство, което да обслужва сектора на лекарствоснабдяването. Целият сегмент е захвърлен. Всички изменения в законодателството са, за да се обслужат интересите на големите фирми - производители на лекарства, които са много склонни да заделят едни пари през фондации за избори. Няма грижа в аптеките да има лекарства, няма грижа да има фармацевти", каза Вълев.

Според него трудно могат да се вземат спешни мерки, защото проблемът е системен и дълбок. Необходими са глобални държавнически мерки.

Ние нямаме национална лекарствена политика. Нямаме система, която да предвиди какво се случва в кризисен момент като този (наложен е лимит върху лекарства за онкоболни - б.р.), каза Вълев.

Корпоративен интерес имала Касата да спре стимулите за скъпите лекарства

Корпоративен интерес имала Касата да спре стимулите за скъпите лекарства

Пациентите ще купуват и сироп за кашлица от големите вериги аптеки

Според него е необходим активен граждански протест, защото лекарства продължават да изчезват. "Трябва да се смени глобално начинът на мислене. Трябва да се постави лекарствоснабдителната система в центъра. Да е ясно, че изпълнява държавни функции, а не търговски. Трябва да се забранят всякакви практики, които водят до изчезване на лекарства", категоричен е Вълев.