Общо 450 лекарства са били потърсени за една година на онлайн платформата за сигнализиране на недостиг от пациенти, съобщават от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства.

За последните две седмици сигналите са зачестили заради нерегулярния внос и изчерпването на медикаментите, които са в процес на спиране на продажбите у нас. Освен това от организацията отчитат и активно търсене на продукти, които са със заличени досиета през последните години в страната.

От БАРПТЛ посочват, че по отношение на изтегляните лекарства от нашия пазар единствената възможност за пациентите остава да търсят индивидуални решения чрез свои близки или чрез пътуване зад граница.

За 4 години сме изтеглили над 1500 лекарства от пазара

За 4 години сме изтеглили над 1500 лекарства от пазара

За 6 месеца са получени 400 онлайн сигнала за недостиг на медикаменти

По данни на асоциацията при 62% от случаите недостигът на лекарства се дължи на временно или трайно преустановен внос. 20% от всички сигнали са поради напускане на пазара и дерегистриране на медикаментите.

Сред основните проблеми за достъпа до лекарства у нас от БАРПТЛ посочват продължаващият процес на дерегистрация на редица лекарства от България. По данни на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти през 2018 г. от българския пазар са изтеглени 158 лекарства. За периода 2014 г. - 2017 г. пък са дерегистрирани общо 1512 продукта според годишния доклад Изпълнителната агенция по лекарствата, като само за 2017 г. са били изтеглени 327 лекарства, без нито едно от тях да има проблем с лекарствената безопасност.

53% от пациентите търсят изтеглени от пазара лекарства

53% от пациентите търсят изтеглени от пазара лекарства

Асоциации настояват за паралелен внос

По тази причина от БАРПТЛ настояват за нормативни промени, с които да се създаде режим за достъп на българските пациенти до лекарства, които са с доказана лекарствената безопасност, но вече дерегистрани в страната ни поради липса на икономически интерес. Асоциацията предлага и да се регламентира паралелният внос при установяване на временен недостиг поради производствени или други причини, които възпрепятстват производителите да осигуряват достатъчни количества от лекарствата.

Забавят достъпа на пациентите до нови лекарства, недоволстват фармацевти

Забавят достъпа на пациентите до нови лекарства, недоволстват фармацевти

Новата регулация влиза в сила от 1 април