При 53% от случаите пациентите търсят изтеглени от пазара продукти или лекарства с преустановен внос.

От Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ) настояват да стане възможен вносът на дерегистрирани лекарства, които продължават да се търсят от пациентите, с промени в Наредбата за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти.

Паралелният внос създава конкуренция на лекарствения пазар по отношение на цените, но същевременно е бързото решение за преодоляване на недостиг.

На кръгла маса председателят на БАРПТЛ Христофор Иванов подчерта, че паралелният внос може да понижи цените дори и с 40%. Като примери бяха дадени страни Чехия, Полша и Италия.

В последните години в над 50% са държавите с високи доходи източник на износ са Скандинавските държави, а ползите за страните с ниски доходи от вноса нарастват с намаляване на цени на лекарствата с от 5 до 37%.

Според председателя на Федерация Български пациентски форум Иван Димитров лекарствата трябва да бъдат достъпни у нас, не само заради разходите, но заради безопасността на хората.

"Превърнали сме се в пътуващи куфари, които купуват лекарства из цяла Европа", подчерта той.

БАРПТЛ и Европейската асоциация на Евро-фармацевтичните компании (ЕАЕР) подчертаха, че има редица случаи, в които паралелните дистрибутори съдействат на властите за разкриване на фалшиви партиди с лекарства и сигнализират за нерегламентирани практики.

Паралелните дистрибутори са и един от петте участника в стартиращата в цяла Европа верификация на лекарствата, чиято основна цел е борбата с фалшифицирането на лекарства.