"Подобни операции нямат цена". Това обясни пред bTV д-р Кристина Чачева, извършила първата операция в България на бебе в утробата на майката.

"В България може би ще има едно-две-три такива деца на година, ако не им помогнем, защото искаме пари, ще бъдем доста жалки", каза д-р Кристина Чачева. По думите й тази операция е толкова рядка, че няма цена. „Това е високотехнологична процедура и само един дрен струва 600 лева”. Операцията се прави за първи път у нас, а детето вече се е родило живо и здраво и е при родителите си.

Причината да се стигне до подобна интервенция, е че при редовен преглед лекарите установяват, че бебето събира вода в белия дроб. Прогнозата е, че няма да оцелее, а семейството е чакало детето 10 години.

Д-р Чачева се отказва от хонорара си за операцията, защото цената била непосилна за семейството. Тя е специализирала медицина в Германия, но твърди, че в родината човек тежи най-добре на мястото си.

Уникалната интервенция е извършена през ноември в столичната МБАЛ "Надежда" от младите акушер-гинеколози д-р Марина Михова, д-р Детелина Стоичкова и д-р Кристина Чачева.

След интервенцията, майката успява да износи бременността още четири седмици. На 17 декември се ражда малката Християна - в 32-ра гестационна седмица от бременността и с тегло едва 1490 грама. Състоянието на бебето е добро и то вече е при родителите си в Симитли. Щастлива е и каката на Християна, която се включва в грижите за новородената си сестричка.