233 военнослужещи са заразени с коронавирус, което е горе-долу под 2% от целия личен състав. В мисиите - 1 в Косово и 1 в Мали са установени с COVID-19. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в отговор на въпрос каква е ситуацията в армията и разпространението на вируса.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов посочи, че двамата военни - по един в Косово и в Мали, които са с положителен тест за коронавирус са карантинирани. Те са под непрекъснато наблюдение, има обмяна на информация с ВМА. Засега не се налага военномедицинска евакуация или помощно лечение на заразените. Те са в това състояние от около седмица. Положението им се подобрява, допълни адмирал Ефтимов.

Бойците ни в задгранични мисии са здрави и с висок дух

Бойците ни в задгранични мисии са здрави и с висок дух

Ръководството на армията благодари на командирите по време на предколедна видеовръзка

От цялата Българска армия в момента на болнично лечение има 7 души. В пика на заразата - октомври, ноември бяха стигнали над 400 души, но бройката постепенно падна до днешните цифри.

Броят на заразените не оказа влияние върху ритъма и начина на изпълнение на задачите. Ключовата дума е Дисциплина - както улична, така и при организация на мероприятия с повече хора. Спазването на дисциплината направи възможно изпълнението на задачите в условията на пандемия, допълни адмирал Ефтимов.