По традиция военният министър Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поздравиха българските военнослужещи зад граница за празниците, съобщиха от Министерството на отбраната.

С видеовръзка от България те разговаряха с националните командири на българските военни контингенти, участващи в операции и мисии в Афганистан, Грузия, Босна и Херцеговина, Косово и Мали. Командирите на частите, изпълняващи задачи в мисии и операции на НАТО и Европейския съюз, докладваха за състоянието на контингентите и изпълнението на поставените им мисии и задачи.

Военните ни зад граница ще посрещнат коледните и новогодишни празници при спазване на всички противоепидемични мерки.

Ситуацията в Афганистан остава напрегната, наблюдава се висока активност на бунтовни групи въпреки постигнатото споразумение за мирни преговори между правителството на Афганистан и талибаните. Българският контингент бе предислоциран и в момента изпълнява задачи по охраната на летище Баграм. Това докладва от Афганистан командирът на българския контингент полковник Тодор Тодоров.

Полковник Тодоров подчерта, че въпреки трудностите военнослужещите изпълняват задълженията си в мисията на НАТО "Решителна подкрепа" с висок дух, осигурени са условия за комуникация с близките в България.

"Вашата мисия в Афганистан продължава да бъде най-трудната. Пожелавам ви хубаво посрещане и без инциденти по време на празниците", заяви Каракачанов. Признание за високия професионализъм и отговорност към тях изрази и началникът на отбраната Емил Ефтимов. Той им пожела на военнослужещите да се върнат здрави и в пълен състав.

Командирът на контингента ни в Босна и Херцеговина, който е част от операция "Алтеа" на Европейския съюз, полковник Анастас Бакалов докладва, че обстановката по сигурността е относително спокойна и стабилна, нивото на риск е ниско и няма докладвани заплахи. По думите му военнослужещите ще отпразнуват самостоятелно коледните празници при спазване на всички противоепидемични мерки.

"Радвам се да отбележа, че днес именно военнослужещите допринасят активно за изпълнение на поетия от страната ни ангажимент към Западните Балкани. Доказателство за това е и увеличаването на приноса ни към Силите на оперативния резерв на операциите на Европейския съюз и НАТО в съвместната зона "Балкани", заяви адмирал Ефтимов.

Българските военни в Косово имат лични предпазни средства и консумативи, необходими за изпълнението на мисията им в условие на Ковид -19. Това заяви подполковник Петко Поповски, командир на националния ни контингент в мисията на НАТО в Косово. Към момента ситуацията е стабилна, но се наблюдават противоречия между политическите сили в страната, което носи потенциални рискове.

България има амбициите да разшири участието си в мисията в Косово, за което вървят съответните процеси на военно и политическо ниво, каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Българската армия има своята дълга историческа традиция на територията на Косово, обясни министър Каракачанов, който е историк по професия.

Лейтенант доктор Петко Гинев, командир на медицинския екип от Въоръжените ни сили в мисията на ЕС за обучение на Силите за сигурност на Мали, докладва, че обстановката в страната е стабилна и няма постъпили сведения за заплахи срещу българския контингент. Той подчерта, че в условията на Ковид-19 българските военни лекари успешно изпълняват своята мисия, а предстоящите коледни и новогодишни празници ще бъдат посрещнати при спазване на всички противоепидемични мерки.

233 военни са с COVID-19, 7 са на болнично лечение

233 военни са с COVID-19, 7 са на болнично лечение

Карантинирани са двама от задграничните ни мисии

Българските наблюдатели успешно изпълняват своите задачи в условията на Ковид-19 в Грузия. Това увери командирът на българските военнослужещи в наблюдателната мисия на ЕС в Грузия полковник Георги Маргитин. Те участват в патрулирането по административната гранична линия на Грузия с Абхазия, в зоната на отговорност на полевите офиси "Гори", "Мтсхета" и "Зугдиди".

"Пожелавам ви да са по-малко предизвикателствата в ежедневната ви дейност в оставащото време до прибирането ви в Родината. Представлявайте България все така като равностоен съюзник и партньор в Европейския съюз и отстоявайте способностите на българските военнослужещи сред своите колеги в Грузия", заяви адмирал Ефтимов.

"Изпълнявайки професионално своите задължения, българските военнослужещи дават своя принос за утвърждаването на високия авторитет, който има нашата страна и Въоръжените ни сили сред коалиционните партньори в НАТО и Европейския съюз. Това заяви командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров.