240 нови линейки са купени и предоставени на центровете за спешна помощ у нас.

Очаква се до края на годината да бъдат доставени още 20 специализирани автомобила. Това съобщи здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов на годишното информационно събитие за отчитане напредъка на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г., организирано от МРРБ.

Той посочи, че догодина ще бъдат разпределени още 140 нови линейки. В ход е процедура по обществена поръчка за купуване и на 42 високопроходими реанимационни автомобила за труднодостъпните райони.

Пълното обновяване на автопарка е част от проекта за модернизиране на спешната помощ в страната на стойност 164 млн. лв. Той предвижда и основен ремонт и преоборудване на 237 обекта в 34 болници, 27 центъра за спешна медицинска помощ и 180 филиала към тях.

Още 17 линейки получава Спешната помощ в София

Още 17 линейки получава Спешната помощ в София

Те ще бъдат насочени към адреси с COVID-19

Очаква се до края на годината да стартира обновяването на спешните центрове в Габрово, Севлиево, Дряново и Две могили.

Доставени са вече и 3580 апарата за спешна помощ, сред които респиратори - стационарни и транспортни, монитори, бронхоскопи, негативоскопи и друга апаратура. През този месец започват и доставките на немедицинска апаратура, която включва бактерицидни лампи за осветяване при интервенция, реанимационни легла, кушетки и т.н.

Ще бъде сключен договор за над 14 000 единици офис оборудване за центровете на спешната помощ и спешните отделения.