Вътрешен одит има в института за спешна медицинска помощ "Пирогов", съобщи пред БНР проф. Николай Габровски, новият заместник-директор по Лечебната дейност.

Новото ръководство на "Пирогов" встъпи в длъжност

Новото ръководство на "Пирогов" встъпи в длъжност

Контрольор ще следи дейностите на "Пирогов" и "Служба по трудова медицина"

Целта е да се провери какво е състоянието на всички звена и да се предприемат оздравителни мерки, поясни проф. Габровски.

"Дълговете, които има към момента болницата, са около 25 милиона, което е доста притеснително. Имаме сериозен проблем с обществените поръчки, които бяха планирани на предишен етап. Сега се оказа, че в едни много кратки изтичащи срокове ние ще трябва да се справим", каза проф. Габровски.

Освен дългове, д-р Габровски алармира и за тревожната тенденция от напускането на ценни кадри през последните години.

От всички дългове, 15 милиона лева са за просрочените задължения към доставчици на медицински изделия, лекарства и медицински консумативи.

Досега имаше неравномерно разпределение и фокус върху някои звена, докато други бяха доста занемарени, изтъкна още Николай Габровски, като даде пример с повечето хирургични звена по отношение на апаратурата, заплатите и условията на труд.

"Големият проблем на "Пирогов" е, че е болница от последна инстанция", допълни проф. Габровски. Това се случва при лечението на болни, които не са могли да бъдат излекувани другаде, но средствата, заплащани от Здравната каса за това лечение, не отчитат сложността му.

Не се планира закриването на звена в най-голямата болница за спешна помощ у нас, допълни проф. Габровски.

Още шестима пироговци си тръгват след шефа на детската ортопедия

Още шестима пироговци си тръгват след шефа на детската ортопедия

Работата на клиниката може силно да се затрудни

Припомняме, на 17 февруари предишният директор на Института за спешна медицинска помощ проф. Стоян Миланов подаде оставка. Причината бе променения управителен съвет на болницата от служебния министър Илко Семерджиев. 

Смениха шефовете и в "Пирогов"

Смениха шефовете и в "Пирогов"

Новият изпълнителен директор ще е проф. д-р Асен Георгиев Балтов

Членове на Съвета на директорите - д-р Константин Желев Димов, д-р Атанас Живков Кацаров и проф. д-р Стоян Георгиев Миланов бяха сменени. С рокадата се прекратиха техните правомощия.

Със същото решение на министъра на здравеопазването д-р Илко Семерджиев определи нов състав на Съвета на директорите - Асен Георгиев Балтов, Емил Рашков Доросиев, Стоян Георгиев Миланов, Людмил Николов Джунков и Илиян Панайотов Кършев.