Нови 25 души са установени с коронавирус за последното денонощие при направени 1174 теста в цялата страна. 1% е увеличение е за денонощието.

8 са активните области, отчете проф. Венцислав Мутафчийски на последния редовен брифинг на Националния оперативен щаб.

Общо случаите на инфекцията в България са 2585 установени досега.

1116 са активните случаи. Към момента 141 пациенти се намират в болница, от тях 8 са в интензивно отделение.

Едно ново дете е дало положителна проба - 17-годишно в София.

Двама нови медици са заразени - лекари в Пловдив и Сливен. Общо броят на медиците до този момент са 270 или 10.4% от всички случаи.

Нови 116 са излекувани за денонощието, като общо до този момент са 1322 или 51% от всички случаи.

Има и един смъртен случай през изминалото денонощие - мъж на 68 години от Благоевград.

Общо жертвите на инфекцията са 147 или 5.7%.

Спират ежедневните брифинги на щаба

Спират ежедневните брифинги на щаба

Работата му обаче ще продължи до края на годината

На последния брифинг на щаба генерал Мутафчийски предостави данни за развитието на инфекцията от нейното начало в България, като постави акцент върху възможността болниците да се подготвят, за да посрещнат предизвикателството. Мутафчийски обясни и разминаване на данни между създадената информационна система и статистиката, която се води от щаба. 

Шефът на Оперативни щаб благодари на всички медици, служители на първа линия, включително служителите на РЗИ-та и на МВР за оказаното съдействие за възпиране на разпространението на инфекцията у нас. Генерал Мутафчийски изброи дълъг списък, като благодарение на тях, "всички, които спомогнаха да се съхранят много животи". "Щастливи сме, че хората застанаха на страната на мерките и повярваха на страната, която съхрани животи", допълни Мутафчийски.

Как щяхте да реагирате като гилдия и общество, ако трябваше и ние да направим като главния епидемиолог на Швеция Андрес Тегал, който каза, че е сбъркал с предложението си и това е довело до смъртта на много хора, попита риторично проф. Тодор Кантраджиев. Той подчерта, че в Швеция болните от коронавирус са над 38 000 и 4 408 са починалите, а в съседна Норвегия заразените са едва 8700.