С 25% ще се завишат данните за заразените с коронавирус с отчитането и на антигенните тестове. Това заяви пред БНР д-р Недялко Калъчев, собственик на една от големите лаборатории в София по повод приравняването на антигенните на PCR тестовете.

Той посочи, че НЗОК е започнала да заплаща PCR тестовете и хората са се тествали по-често, а сега и с евтините антигенни тестове съотношението между данните от двата вида се променя.

Калъчев поясни, че и до момента лабораториите са докладвали в Единния информационен портал данните за антигенните тестове и тестовете за антитела, но те не са влизали в статистиката.

Бързите антигенни тестове се приравняват към PCR тестовете

Бързите антигенни тестове се приравняват към PCR тестовете

Направените до момента антигенни тестове няма да се включат към статистиката със задна дата

По негови думи, след като антигенните тестове са били приети от надзорните органи и сертифицирани, вече са доста надеждни и много рядко резултатите са фалшиво положителни.

Той препоръча на контактните лица да не си правят антигенен, а PCR тест. Хората с отрицателен антигенен тест, които имат клинична картина, трябва да бъдат повторени с PCR тест според него.

Д-р Калъчев отбеляза, че отдавна са разбрали, че има опити за фалшифициране на лабораторни резултати на PCR тестове - още когато Гърция поиска такива тестове за влизане в страната.

По тази причина е бил променен видът на хартията, добавен е холограмен стикер и връзка с базата данни.

Хванаха още трима с фалшиви тестове за COVID-19 на "Дунав мост"

Хванаха още трима с фалшиви тестове за COVID-19 на "Дунав мост"

Разследването по случая продължава