Мъж на 27 години почина пред болница в Асеновград, а близките обвиняват медиците в бездействие, съобщи Нова телевизия. Според тях линейката на спешната помощ се е забавила твърде много.

Починалият е от близкото до града село Болярци. Според очевидци, той е стоял на стълбите пред болницата повече от час.

Случаят се проверява от прокуратурата и полицията.

По думите на дежурната лекарка, когато пациентът е бил докаран от близките му в болницата, вече е бил мъртъв. Те са го оставили в одеяло пред вратата.

"Взех слушалка да чуя сърдечна дейност. В периферията не се напипа пулс. Зениците му не се разширяваха на светлина." - заяви д-р Деница Цанкова, дежурен лекар в спешното отделение.

Тъй като смъртта на мъжа е настъпила при неизяснени обстоятелства, по закон лекарят няма право да го приеме в здравното заведение.

"Може да е насилствена смърт, може да е криминално деяние, може някой да го е бил. И това е обект на полиция, на съдебна медицина. Повиках дежурен екип на полицията да дойдат и да поискат обяснения от близките." - поясни д-р Цанкова.

Близките на 27-годишния мъж твърдят, че от няколко дни не се е чувствал добре и вчера е припаднал в дома си. Затова повикали линейка.

"Веднага тръгваме, тръгваме, обаче я нямаше, 45 минути я нямаше бързата помощ. И след което аз се принудих да го кача в колата и да си го закарам лично в болницата в Асеновград. Мисля, че по пътя почина." - казва бащата на починалия Йордан Христев.

От Спешната помощ обясниха, че подаденият сигнал за 27-годишния пациент е бил за епилептичен гърч и екипът е тръгнал веднага, закъснение не е имало.

"Адресът е получен на екран в 13:27 минути. Екипът е отпътувал в 13:28. В 13:53 минути е освободен, защото не е намерен пациентът на адреса. Пътят оттук до Болярци е 7-8 минути в зависимост от трафика." - заяви Марияна Кърджалиева, дежурна сестра в Спешна помощ-Асеновград.

Близките на починалия мъж са отказали аутопсия.