292 случая на остри респираторни заболявания са регистрирани в РЗИ- Стара Загора за седмица. През предходната седмица те са били 235. 

От здравната инспекция съобщават, че се наблюдава покачване на заболеваемостта от остри респираторни заболявания, което е характерно за сезона, но регистрираните стойности не са епидемични.

Снимка 393939

Източник: РЗИ-Стара Загора

От РЗИ - Стара Загора са предприели вземане на проби от лица с вирусни инфекции в неотложните кабинети на общопрактикуващите лекари.

13 проби са предоставени за изследване в лабораторията към Националния център по заразни и паразитни болести в София.  6 от тях са с положителни резултати на грип от тип "А" (H3N2). Двама от заболелите са деца на 3 и 4 години и четирима са лица между 40 и 60-годишна възраст.

Здравната инспекция уверява, че продължава да следи стойностите на грипа и при необходимост ще се предприемат противоепидемични мерки за ограничаване на разпространението на грипната инфекция.

Тодор Кантарджиев: Мръсният въздух подпомага вирусите

Тодор Кантарджиев: Мръсният въздух подпомага вирусите

Очаква се пикът на вирусите да е през януари

От здравната инспекция напомнят да се избягват затворени пространства, да се проветряват често помещенията, да се избягва разтъркването на очите и да се спазва лична хигиена.

Те посочват, че носенето на маска възпрепятства разпространението на вируси в помещението, ако я носи болният човек. Маската обаче трябва да се сменя на всеки 2 часа.

От РЗИ препоръчват заболелите да търсят своевременно медицинска помощ и да се избягва самолечение.