32-ма заразените с коронавирус в дома за възрастни хора в сунгурларското село Славянци, съобщи Нова телевизия.

В средата на седмицата бяха открити 18 случая, а в неделя пробите са показали още 14 новозаразени, като 8 от тях вече са настанени в болници в Бургас. Един от възрастните хора е на апаратно дишане.

От община Сунгурларе съобщиха, че домът продължава да е под карантина.

Първите случаи на заразени с коронавирус в дома за стари хора с деменция бяха регистрирани на 1 септември. 5 дни по-късно броят им вече е 32-ма. Част от болните вече са в болница.

"На територията на общината има два дома за възрастни. Специално в този дом това е втори инцидент. От 32-ма заразени, 8 са в болница. Взехме мерки - тук ще битуват 27 човека, четири от тях са с отрицателни PCR тестове и са изолирани", обясни кметът на Сунгурларе д-р Георги Кенов.

Той е на мнение, че заразата в дома е тръгнала от служител в дома, който е продължил да работи, въпреки, че е имал симптоми. Кметът е категоричен, че ще направи всичко възможно да се овладее ситуацията, но призова за по-сериозно спазване на мерките.

"Тези неща произтичат оттам, че някой някъде не си е свършил работата. Имаме абсолютно всичко - консумативи, маски, дезинфектанти. Но явно някъде не се извършват тези неща, не се спазват хигиенните изисквания", смята д-р Кенов и обяви, че ще поиска смяна на ръководството на дома. Кметът ще сезира и Агенция "Социално подпомагане" заради случая.

Както в сградата - огнище на коронавирус, така и в цялата община ще извършва пълна дезинфекция.