Правителството прие Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г.

Ежегодните грипни епидемии са признати като един от първостепенните проблеми пред общественото здравеопазване, както поради високата заболеваемост и смъртност, така и поради големите разходи лечение и натоварването на здравната система.

Грипът се проявява във всички възрастови групи, като рискът от усложнения е най-висок при старите хора, малките деца и лицата с определени хронични заболявания.

Грипът започва с втрисане, висока температура и болки в тялото

Грипът започва с втрисане, висока температура и болки в тялото

От МЗ припомнят, че антибиотиците са излишни, ако няма усложнения

Статистиката сочи, че около 40 000 души умират преждевременно от грип всяка година в страните от Европейския съюз. Най-висока е смъртността при хората над 65 г. - близо 90%.

В България ежегодните грипни епидемии са сериозен здравен и финансов проблем. Само в областните градове всяка година възникват до 1 600 000 случая на остри респираторни заболявания и грип. Заболяванията от грип са съсредоточени основно в рамките на 3 - 4 седмици. През тези седмици средната заболеваемост за страната достига до над 300 на 10 000 население, което означава, че в периода на епидемичния подем са преболедували не по-малко от 250 000 - 300 000 души.

Пикът на грипа се очаква през януари и началото на февруари

Пикът на грипа се очаква през януари и началото на февруари

Най-уязвими са възрастните и децата до 14-годишна възраст

Случаи на грип и свързаните с него тежки усложнения и смърт могат да бъдат предотвратени посредством употребата на съществуващите високоефективни ваксини, които се прилагат повече от 60 години. При здрави хора грипните ваксини може да предотвратят до 90% от заболяванията от грип. При хората в напреднала възраст ваксината намалява тежкото протичане и усложнения до 60%, а смъртните случаи с 80%. Ваксинацията е особено важна за хората с по-висок риск от сериозни усложнения заради заболяване от грип, както и за хората, които живеят или се грижат за тях.

В България имунизационният обхват с грипни ваксини е нисък, като за периода 2013-2017 г. средният обхват в страната е едва 2,4 на 100 души (2,17 - 2,61%). Тези изчисления са направени на базата на извършени продажби, а не на реално приложени дози, които вероятно са по-малко. Основната причина е, че грипните ваксини са включени в списъка на препоръчителните имунизации, купуват се от пациента и се прилагат срещу заплащане.

Само 3% от българите се ваксинират срещу грип

Само 3% от българите се ваксинират срещу грип

В други европейски страни ваксиналното покритие е между 70 и 80%.

С приемане на Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип се цели да се намали заболеваемостта, усложненията и смъртността от сезонен грип чрез повишаване на имунизационния обхват при възрастни над 65 г., както и да се повиши информираността на населението за риска от грип и начините за предпазване.

Основните дейности на програмата са насочени към осигуряване с публични средства на ваксини срещу сезонен грип, разработване на механизми за изпълнение на, повишаване нивото на информираност на населението за значимостта на заболяването и възможностите за профилактика чрез имунизация.

Готвят масова ваксинация срещу грип на хората над 65 г.

Готвят масова ваксинация срещу грип на хората над 65 г.

Държавата купува ваксини за почти 10 млн. лева

Необходимите средства за изпълнението на Програмата са за сметка на утвърдения бюджет за съответната година на Министерството на здравеопазването. Финансирането на разходите за ваксини по програмата ще се извършва от Националната здравноосигурителна каса чрез трансфер на средства от Министерството на здравеопазването.

В Бургаско останаха без ваксини против грип

В Бургаско останаха без ваксини против грип

Аптеките правят малко заявки, защото все повече хора не се ваксинират